Справа не в 5-15 танках, потреби України більші. Дискусії потрібно завершувати рішеннями

“Я дякую всім, хто допомагає. Зараз, до речі, багато говорять про танки. Про сучасні танки, яких ми потребуємо, і про те, як можна заповнити цей дефіцит. Багато зусиль, слів, обіцянок. Але важливо бачити реальність: справа не у п’яти, 10 або 15 танках. Потреба більша”, – сказав він.

За словами президента, Україна “щодня робить все, що необхідно, щоб заповнити дефіцит”.

“Я дякую кожному і кожній, хто нас у цьому підтримує. Проте дискусії потрібно завершувати рішеннями. Рішеннями про реальне посилення нашої оборони проти терористів”, – пояснив Зеленський.

Він наголосив, що “необхідна кількість танків у союзників є”.

“Коли буде необхідна маса рішень, будемо раді подякувати за кожне вагоме рішення. Ще працюємо заради цього”, – заявив Зеленський.

контекст:

Україна просить у партнерів сучасні танки для протистояння російській агресії та деокупації української території.

За інформацією українського МЗС на 13 січня, танки Leopard Україні готові передати п’ять країн. Однак для цього потрібна згода Німеччини. Поки що Берлін про таке рішення не оголошував. За даними Bloomberg, Німеччина надасть дозвіл на передачу Україні танків Leopard 25 січня.

Окрім Німеччини, танки Leopard мають у своїх арсеналах ще 12 європейських країн, зазначило Bloomberg. Польща працює над тим, щоб переконати союзників ЄС надати Києву до 100 танків, щоб “змінити ситуацію на полі бою в Україні”, сказав прем’єр Матеуш Моравецький 18 січня. За його словами, Польща вирішила надати Україні 14 танків Leopard 2 та очікує, що це зроблять і інші країни ЄС, включаючи Данію, Фінляндію та Німеччину.

Глава міноборони Німеччини Борис Пісторіус заявив 20 січня за підсумками восьмого “Рамштайну”, що про надання Україні німецьких танків Leopard союзники поки що не домовилися. Він повідомив, що доручив перевірити запаси танків Leopard 2 у німецькій промисловості та на складах бундесверу.

22 січня міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок заявила, що Німеччина не перешкоджатиме, якщо Польща захоче поставити Україні танки Leopard 2. Моравецький наголосив, що його країна відправить в Україну танки Leopard, навіть якщо Німеччина не дасть на це дозволу.

24 січня стало відомо, що Німеччина отримала від Польщі запит на передачу Leopard 2 Україні.

За даними міноборони ФРН, у розпорядженні німецької армії є 320 танків Leopard 2, але скільки “готові до бою” – невідомо.

Німецьке видання Spiegel повідомило, що Німеччина вже ухвалила рішення надати Україні танки Leopard 2 і рішення про це офіційно озвучать 25 січня.

Previous post Як через війну змінилось ставлення до Росії
Next post У США переконують, що не вказують союзникам, але закликають збільшити постачання танків для ЗСУ