Прайс-кепи заважають розвитку української енергетики та посиленню співпраці з Європою – юрист

Він написав, що від бомбардувань постраждали всі учасники ринку електроенергії, але найбільше руйнувань зазнала теплова генерація. Сьогодні стоїть питання відновлення розбомблених електростанцій та підстанцій та підготовка до наступної зими. Для цього необхідні гроші на закупівлю обладнання та проведення робіт, які генеруючі компанії можуть отримати тільки з одного джерела – продаючи електроенергію, що виробляється. Але, на його думку, через штучні обмеження на ринку генеруючі компанії змушені продавати електроенергію нижче за собівартість.

“У нас, на жаль… де-юре, ціна начебто і не регулюється, а де-факто – ще як регулюється. Називається це регулювання “установкою прайс-кепів”… – граничних цін на ринку електричної енергії. Тобто держава каже – Ви можете продавати свій товар за ціною, якою ви хочете, але не дешевше за таку ціну, і не дорожче за таку”, – розповів Трохимець.

Він уточнив, що з моменту приєднання української енергосистеми до європейської – ENTSO-E Україна фактично вже є частиною Євросоюзу, але лише в технічному аспекті, а не юридичному та економічному. Однією з причин він назвав жорсткі штучні обмеження, які не притаманні Європі.

“Вони заважають розвитку української енергетики та посиленню співпраці з Європою. Через дії “прайс-кепів” генеруючі компанії змушені продавати електроенергію нижче за собівартість її вироблення. В результаті цього у них немає можливості накопичувати кошти на ремонт пошкодженого агресором обладнання”, – зазначив експерт .



контекст:

Скасування цінових обмежень на ринку електроенергії дозволить швидше ремонтувати інфраструктуру та будувати нову генерацію, зазначав голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, нардеп від “Слуги народу” Андрій Герус.

Щоб українські енергокомпанії могли побудувати нову та сучасну енергосистему, їм потрібна ліквідність та нормальне функціонування енергоринку, заявив радник прем’єр-міністра, керівник Центру економічного відновлення Кирило Криволап.

Ліквідність ринку електроенергії має бути переглянута, щоб Україна не покладалася лише на підтримку західних партнерів, наголошував провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Максим Білявський.

Previous post Через нестачу сировини ЄС бачить загрозу затримання виробництва боєприпасів для України – FT – новини на УНН
Next post Скільки солдатів Росія може мобілізувати за два-три місяці – Світан озвучив цифру