США позбавили Росію статусу країни з ринковою економікою

Оксана Бедратенко, «Голос Америки»

10 листопада Міністерство торгівлі США позбавило Росію статусу країни з ринковою економікою. У міністерстві заявили, що рішення важливе, бо визнає, що російська держава «дедалі більше втручається в економіку», особливо після масштабного вторгнення Росії до України.

«Збалансована оцінка виявила зростання державного впливу на російську економіку, що дало Сполученим Штатам можливість застосувати повну силу антидемпінгового законодавства щодо недобросовісного імпорту з Росії до Сполучених Штатів», – пише 12 листопада про рішення посольство США в Україні.

Складно, але важливо: збалансована оцінка виявила зростання державного впливу на російську економіку, що дало Сполученим Штатам можливість застосувати повну силу антидемпінгового законодавства щодо недобросовісного імпорту з Росії до Сполучених Штатів.

Цей крок сигналізує, що економіка Росії рухається далі від ринку.

В інтерв’ю «Голосу Америки» науковиця університету Джорджа Мейсона Крістен Макденіел назвала це рішення США «ще одним кроком у низці тих, які обмежують доступ Росії до світових ринків.

Поступово ухвалюють закони і правила, які більше і більше відрізають Росію від світової економіки

«Це ще один цвях у труну російської економіки. Це додає до кроків адміністрації Байдена та інших великих економік, які з березня поступово ухвалюють закони і правила, які більше і більше відрізають Росію від світової економіки», – сказала Макденіел.

Дослідниця нагадала, що США в березні забрали у Росії статус торгових переваг, «який давав Росії рівні умови доступу до економіки США поряд з іншими країнами Світової організації торгівлі, звичайно крім країн, з якими США мають угоди про вільну торгівлю».

Росія стає дедалі більш ізольованою від світової економіки

Вона також зауважила, що потім США, ЄС, інші союзники почали запроваджувати торгові і фінансові санкції проти Росії, зокрема російських установ, які звинувачують у допомозі російському вторгненню.

«Країни від Великої Британії до Австралії вживають заходів, тому російським компаніям та працівникам дедалі складніше продавати товари та послуги світові. Росія стає дедалі більш ізольованою від світової економіки», – зазначає Макденіел.

На що впливає статус країни з ринковою економікою?

Статус країни з ринковою економікою застосовується в антидемпінгових процесах. Для того, щоб визначити, чи продає країна товар нижче від собівартості на американському ринку, США використовують дані про витрати в цій країні, але якщо країна не має статусу країни з ринковою економікою, витрати оцінюються за іншими правилами, з використанням даних інших країн.

Наразі триває шість антидепінгових справ проти російського імпорту в США, каже Макденіел. За результатом розгляду цих справ, Росія може втратити доступ до ринків США, якщо мита будуть встановлені на високому рівні. Антидемпінгові справи в основному стосуються металу та хімічної продукції.

Питання, як обмежити російські надходження від продажу нафти, є складним і тривалим

Торговельні обмеження та санкції дедалі більше відрізають Росію від світових ринків, каже дослідниця, однак, Росія продовжує отримувати значні надходження від продажу нафти. І питання, як обмежити виручку Росії від продажу нафти, залишається складним.

«Велика прогалина тут, очевидно, енергетика. Країни не можуть повністю відмовитися від російських енергоресурсів. На те, щоб перейти від російських енергоресурсів на інші, піде не день, а щонайменше від двох до п’яти років», – зазначає дослідниця.

Вона також заявляє про все більшу міжнародну ізоляцію Росії, вказуючи на заклики Христі Фріланд, віцепрем’єрки Канади, виключити Росію з «Групи двадцяти» (G20) і з Міжнародного валютного фонду (МВФ).

«Це позбавило б Росію доступу до ключових міжнародних фінансових інституцій», – додає Макденіел.

Рішення про позбавлення Росії статусу країни з ринкової економікою США ухвалили напередодні саміту світових лідерів «Групи двадцяти», де, вважають в уряді США, міжнародна ізоляція Росії стане ще більш очевидною.

Previous post США знімають із консервації танки M1A1 Abrams
Next post Шольц анонсував нові санкції ЄС проти Ірану

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *