Меркель заявила, що війна не стала для неї сюрпризом

Меркель заявила, що війна не стала для неї сюрпризом

Ангела Меркель не шкодує про свою політику щодо РФ

Мінська угода, за словами екс-канцлера, на той час “розмилася”, а для нових переговорів їй уже не вистачало впливу.

Колишня канцлер Німеччини Ангела Меркель незадовго до своєї відставки намагалася організувати переговори з Володимиром Путіним щодо України, але не змогла цього зробити, оскільки їй забракло важелів впливу на російського президента. Про це Меркель розповіла в інтерв’ю німецькому журналу Der Spiegel.


 


За словами Меркель, вона разом із французьким президентом Еммануелем Макроном планувала провести переговори з Путіним у рамках ЄС у 2021 році, останнього літа її перебування при владі.


 


“Але у мене більше не було важелів, щоб наполягати, бо, зрештою, всі знали: вона йде восени”, – сказала екс-канцлер.


 


Меркель також розповіла про свій останній візит до Москви у серпні 2021 року, під час якого відчула, що її вже не сприймають як впливового політика.


 


“Відчуття було дуже зрозумілим: “З точки зору впливу в політиці, з вами покінчено”. Для Путіна важлива лише влада”.


 


Екс-канцлер ФРН також зазначила, що повномасштабна війна РФ не стала для неї сюрпризом, оскільки Мінська угода на той час “розмилася”.


 


Зазначається, що ставлення до Меркель у німецькому суспільстві різко змінилося після початку повномасштабної війни, коли німці усвідомили ступінь залежності економіки країни від постачання російської сировини і газу. Олаф Шольц, який позиціонував себе на виборах як політик, максимально схожий на Меркель, з лютого оголосив про кардинальну зміну курсу. Багато хто також дорікає Меркелю за те, що вона противилася вступу Грузії та України до НАТО. На думку критиків, якби ці країни зараз були членами альянсу, Путін не наважився б напасти на Україну.


 


Автор інтерв’ю зазначає, що Меркель не виявила жодного каяття чи жалю. Водночас вона не шкодує, що пішла. Екс-канцлер зізналася, що вона ні на міліметр не просунулась не лише щодо України, а й Придністров’я та Молдови, Грузії та Абхазії, а також Сирії та Лівії. Тому, за її словами, хтось інший мав би цим зайнятися.


 

Раніше глава Мін’юсту ФРН заявив, що Меркель несе відповідальність за війну, оскільки її політика після анексії Кримського півострова значною мірою вплинула на розв’язання Росією після повномасштабної війни в Україні.


 


Новини от Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Previous post Британський уряд відмовляється від китайських камер спостереження на «чутливих об’єктах»
Next post Названо витрати РФ за дев’ять місяців війни

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *