що Зеленський привезе з Британії та навіщо бреше Шойгу

  • Вранці 8 лютого стало відомо, що президент Володимир Зеленський цього ж дня прибуде до Великої Британії, щоб зустрітися з прем’єр-міністром Ріші Сунаком та українськими військовими, які проходять навчання на південному заході країни.
  • «Візит президента Зеленського до Великої Британії є свідченням мужності, рішучості та боротьби його країни, а також непорушної дружби між двома країнами», – прокоментував зустріч британський прем’єр.
  • Близько 13.30 за Києвом Зеленський розпочав переговори з Сунаком на Даунінг-стріт – разом із головою МЗС Дмитром Кулебою, головою Офісу Андрієм Єрмаком та послами України та Великої Британії.
  • Після цього лідер України виступив у британському парламенті, де заявив, що Росія програє у війні, і це змінить світ.
  • «Британія йде разом із нами до найбільшої перемоги у нашому житті. Це буде перемога над ідеєю війни. Після перемоги будь-який агресор – великий чи малий – знатиме, що на нього чекає у разі атаки на міжнародний лад», – сказав він з трибуни.
  • Напередодні на Даунінг-стріт повідомили, що прем’єр Сунак оголосить під час візиту Зеленського про розширену програму підготовки бійців ЗСУ, а також запропонує Києву «можливість більшої дальності» – очевидно, йдеться про більш далекобійну зброю.
  • Лондон розширить програму підготовки українських морських піхотинців та пілотів винищувачів, щоб вони могли керувати сучасними машинами. Британія має винищувачі Eurofighter Typhoon та F-35.

Навіщо Зеленський приїхав до Британії – вперше з моменту великого вторгнення Росії?

Які «можливості більшої дальності» запропонує Києву Лондон – і чи це розблокує постачання ЗСУ тих же ATACMS?

І чому Лондон взяв на себе роль першопрохідника у постачанні Україні нових видів озброєнь?

Про це та інше в ефірі Радіо Донбас.Реалії. Наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

Previous post Німеччина надала Україні зенітні установки Gepard та боєприпаси до них
Next post експерт вказав на важливий компонент для перемоги — tsn.ua