У Газі фермер випадково знайшов вишукану візантійську мозаїку

У Газі фермер випадково знайшов вишукану візантійську мозаїку

Фото: Кадр из видео

Давня підлога

Підлога із 17 зображеннями звірів та птахів добре збереглася і має яскраві кольори. Вона датується п’ятим-сьомим століттями.


У Палестині знайшли дорогоцінний камінь візантійської доби. Археологи назвали його найкрасивішою мозаїчною підлогою, знайденою в країні, а саме в місті Газа. Про це повідомляє The Art Newspaper.


Вона була знайдена в таборі біженців Бурейдж, за півмилі від ізраїльського кордону, палестинським фермером Салманом ан-Набахіном та його сином. Минулої весни вони садили оливкове дерево на своїй землі.


“Ніколи раніше в секторі Газа не виявлялися мозаїчні підлоги з такою витонченістю, точністю графіки та багатством кольорів”, – сказав Рене Ельтер, археолог із Французької біблійної та археологічної школи Єрусалима.


При цьому відкриття перебуває у безпосередній небезпеці, оскільки розташоване близько до ізраїльського розподільного паркану.


Давній статус Гази як зони воєнних дій, яка перебуває під ізраїльсько-єгипетською блокадою з 2007 року, надзвичайно ускладнює роботу іноземних археологічних груп. В результаті багато важливих відкриттів на густонаселеній смузі землі, прошарованій залишками цивілізацій, що налічують п’ять тисячоліть, відбуваються досить випадково. Хоча археологи одноголосно стверджують, що “під Газою є зовсім інша Газа”.


“Це захоплююча знахідка, тим більше, що наші знання в галузі археології, на жаль, настільки неоднорідні, враховуючи обставини там. Газа була дуже важлива в період цієї мозаїки і була відома своїм виробництвом вина, експортованого через Середземне море”, – додав експерт.


Нагадаємо, раніше археологи в Грузії виявили зуб віком 1,8 мільйона років, що належить ранньому виду людини.


В Ізраїлі виявлено давню печеру, якої не торкалися археологи



Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet


 

Previous post Росіяни збунтувалися проти мобілізації – Korrespondent.net
Next post за минулу добу через обстріли Харківщини загинули дві людини, ще 15 поранені

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *