Названо нову дату першого масового вимирання на Землі

Названо нову дату першого масового вимирання на Землі

Фото: wikipedia.org

Названо нову дату першого масового вимирання на Землі

Йдеться про кембриджський вибух, який, як вважалося, стався 538,8 млн. років тому.


 

Американські дослідники з’ясували, що одне з масових вимирань сталося дещо раніше, ніж передбачали вчені. З’явилися відомості, що кембриджський вибух стався близько 550 млн. років тому, в період едіакарії. Про це пише Science Alert.


 


Зазначається, що тоді багато тварин були м’якотілими. Деякі з них більше схожі на застрягле листя рослин. Деякі мали якусь оболонку.


 


Палеобіолог Технологічного інституту Вірджинії Скотт Еванс разом із командою зібрав дані про рідкісні скам’янілості більш м’яких видів тварин з усього світу, що датуються едіакарським періодом. Так стало зрозуміло, що раптові зрушення в біорізноманітності, які були виявлені раніше, не були помилками вибірки.


 


Більш м’які частини тіла, як правило, не скам’янюють так легко, як більш тверді, мінералізовані частини анатомії, тому, можна припустити, що відносна відсутність м’якотілих тварин на пізніших стадіях едіакарського періоду є просто результатом невдачі у збереженні.


 


“Наша команда виявила загальне збільшення біорізноманіття між ранньою та середньою стадіями едіакарського періоду, відомими як Авалон (575–560 мільйонів років тому) та стадії Білого моря (560–550 мільйонів років тому). Ми знаходимо суттєві відмінності у способі харчування, способі життя, екологічному рівні та максимальному розмірі тіла між співгрупами Авалона та Білого моря”, – сказано у статті.


 


Між даними двома періодами з’явилося більше дрібних рухливих тварин. Вони харчувалися мікробними матами, які переважають на морському дні.


 


“Усі типи способів харчування та способу життя зазнали аналогічних втрат, і тільки 14 родів все ще зустрічаються в нами з 70 відомих груп з більш ранньої стадії Білого моря. Якби на зміну прийшло більше нових видів, що еволюціонували, між новими і старими видами також сталося б тимчасовий збіг. Команда стверджує, що цього не спостерігалося, крім заміни біотиками. Зниження розмаїття між цими спільнотами свідчить про вимирання, при цьому відсоток втрачених пологів порівняний із відсотком, випробуваним морськими безхребетними під час масових вимирань Великої п’ятірки”, – зазначили автори дослідження.


 


 


 


 

Previous post «Укрпошта» випустила марку про Херсон на честь його звільнення
Next post Україна відправила чотири судна з агропродукцією

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *