Розгадано секрет вічного життя дивної тварини

У стародавнього типу тварин ті ж генні каскади для диференціювання нервових клітин, що й у складніших організмів.


 

Морські анемони мають вічне життя. Вони не сприйнятливі до старіння та негативних впливів, властивих людям. Вчені вивчили генетичний відбиток цих організмів і розгадали їхній секрет вічного життя, повідомляє Sci Tech Daily.


 


Біологи з Віденського університету використали транскриптоміку окремих клітин. Вони виявили, що в цього древнього типу тварин ті ж генні каскади для диференціювання нервових клітин, що й у складніших організмів. Саме вони відповідають за підтримку балансу клітин в організмі протягом усього життя актиній.


 


З’ясувалося, що нейрони, залізисті та сенсорні клітини походять від однієї загальної популяції. Виявилося, що один ген відіграє особливу роль у розвитку цих загальних клітин-предків. SoxC виявлений у всіх клітинах-попередниках нейронів, залізистих клітинах і кнідоцитах, необхідних утворення всієї різноманітності клітин.


 


“У морських анемонів процеси розвитку зберігаються незалежно від віку – від ембріона до дорослого організму. Тоді як у людей вони відіграють важливу роль лише на ембріональній стадії, а актинії здатні замінювати пошкоджені або відсутні нейрони протягом усього свого життя”, – зазначили вчені.


 


 


 


 

Previous post Омбудсмен назвав «неприйнятним» скасування акредитації ЗМІ, які висвітлювали події у Херсоні
Next post У російському Подольську горить електромеханічний завод

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *