Вчені з’ясували, де вперше можна побачити схід Сонця

Вчені з ясували, де вперше можна побачити схід Сонця

Фото: pixabay.com

Вчені з’ясували, де вперше можна побачити схід Сонця

Для того, щоб стежити за плином часу, людство придумало часові пояси та лінію зміни дати, де закінчується один день і починається інший.


 


Американський вчений Кемерон Гаммелс із Каліфорнійського технологічного інституту розповів, де вперше на Землі можна побачити схід Сонця. Про це пише Live Science.


 


За його словами, з фізичної точки зору, не існує першого сходу Сонця, а є ціла низка вічних сходів.


 


“Якщо говорити з цієї точки зору, то перший схід Сонця відбувається на лінії зміни дат”, – говорить Гаммелс.


 


Він стверджує, що ця лінія проходить через середину Тихого океану по 180 меридіану східної довготи. Вона є прямою, з невеликими відхиленнями. Таким чином, одна країна не може знаходитися одночасно у двох часових поясах.


 


“Для того, щоб стежити за плином часу, людство придумало часові пояси та лінію зміни дати, де закінчується один день і починається інший. Наприклад, лінія зміни дати проходить майже на 3200 км від острівної держави Кирибаті, яка має найраніший часовий пояс на Землі. Виходячи з цього, протягом більшої частини року, наприклад, у дні рівнодення, на Кирибаті має бути перший схід Сонця. Якщо точніше, то першим місцем на планеті, яке зустрічає новий день, можна вважати безлюдний острів Міленіум, також відомий як острів Керолайн, який входить до складу Кірібаті”, – додав Гаммелс.


 


Хоча, за його словами, це не завжди так. У зв’язку з тим, наша планета має нахил 23,5 гардусу, напрямок сонячного світла, що падає на Землю, змінюється протягом року.


 


“Під час південного літнього сонцестояння і північного зимового сонцестояння 21 або 22 грудня Сонце, в основному, світить над Південним тропіком (23-тя паралель південної широти), у той час як Південний полюс і більша частина Антарктиди висвітлюються 24 години на добу. Але якщо міститься трохи на північ від 66 градусів південної широти, то тут Сонце ненадовго сідає, перш ніж зійти вже за кілька хвилин після опівночі. Тому на безлюдному острові Янг, на який претендує Нова Зеландія, іноді можна побачити перший схід Сонця в ті дні, які стоять поряд із сонцестояннями, включаючи перший схід Нового року, тобто 1 січня”, – зазначив учений.


 


Він стверджує, що на острові Янг перший схід Сонця буває лише у 10-15% випадків. Решту часу це цілодобове сонячне світло.


 


“Сонце світить більш прямо на північну півкулю, ніж на південну півкулю. Тому перший схід Сонця буде північніше. Лінія зміни дат проходить між Росією і Аляскою (штатом США) через Берінгову протоку. Ця лінія ділить навпіл два острови – Острови Діоміда. Острів Великий Діомід належить Росії, а Малий Діомід – США. За кілька тижнів і навіть місяців до 21 червня на російському острові можна побачити перший схід Сонця на планеті”, – сказав Гаммелс.


 

Нагадаємо, раніше NASA опублікувало фото Сонця над Землею, зроблене 10 серпня одним з астронавтом з борту Міжнародної космічної станції.


 


 


 


 

Previous post Софія Ротару привітала з Днем Збройних Сил України
Next post В Індії чоловікові загрожує сім років в’язниці за одруження з близнючками

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *