Вчені створили препарат – він дозволяє їсти багато шоколаду та не набирати вагу – дослідження

Поки що ліки досліджували тільки на мишах

У багатьох країнах світу одна з найважчих проблем, з якими зіткається система охорони здоров’я — масове ожиріння населення, в тому числі через повсякденний раціон із надлишком жирів і цукру, що також призводить до діабету та інших хвороб.

Тому вчені б’ються над рішенням, як упоратися з цією хворобою. У ході досліджень фахівці з Наукового центру охорони здоров’я Техаського університету в Сан-Антоніо знайшли можливість впливу на обмін речовин, пише ресурс interestingengineering.com.

У результаті вчені розробили препарат CPACC, який впливає на ген MRS2, відповідаючий за транспортування магнію в мітохондрії клітин. Таким чином уповільнюється пересування магнію організмом, що дозволяє їсти солодке і жирне і не товстіти.

Експерименти проводили на мишах, яких протягом їхнього життя регулярно годували їжею з високим вмістом жирів та цукру. Але тварини завжди залишалися з нормальною вагою та були здорові.

Вчені пояснюють результат тим, що натрій, кальцій, магній і калій — мікроелементи, які відіграють важливу роль у забезпеченні здорового обміну речовин. Але їхнє передозування може призвести до зворотного — порушення метаболізму.

“При пошуку факторів, відповідальних за збільшення ваги на клітинному рівні у ссавців, вчені помітили, що коли клітини організму отримували більше магнію, ніж потрібно здоровому організму, вироблення енергії сповільнювалося. Надлишок магнію порушує активність мітохондрій у клітинах організму, призводить до відкладення надлишкового жиру в організмі і, як наслідок, збільшенню ваги та захворюванням печінки та серця ”, — вважають вчені.

Завдяки тому, що CPACC пригнічував активність MRS2, вироблення енергії в клітинах мишей збільшувалося, і це також дозволило ефективніше здійснювати метаболізм жирів і цукру.

“Цей препарат також може знизити ризик кардіометаболічних захворювань, таких як серцевий напад та інсульт, а також знизити захворюваність на рак печінки, який може наслідувати жирову хворобу печінки”, — повідомив один із співавторів дослідження, професор медицини в Науковому центрі охорони здоров’я Техаського університетв сан -Антоніо Мадеш Мунісвомі.

У той же час важливо відзначити, що препарат CPACC поки що не схвалений і не запатентований.

Нагадаємо, що шоколад люблять не лише молоді наївні дівчата, а й суворі чоловіки, які іноді “споживають” його вантажівками — як подарунок за благородні вчинки.

Previous post ДБР викрило у Чернівцях правоохоронця та працівника військкомату на організації виїзду ухилянтів за кордон
Next post США не шукають конфлікту з Іраном, але захищатимуть американців у Сирії