Підсумки 13.05: Звільнення міст та допомога ЄС

Підсумки 13.05: Звільнення міст та допомога ЄС

Фото: Офис президента

Президент України Володимир Зеленський

Зеленський розповів, скільки населених пунктів ЗСУ звільнили від окупації РФ; ЄС надасть ще півмільярда євро на військову допомогу Києву. Кореспондент.net виділяє найголовніші події вчорашнього дня.


 


В Україні деокуповано вже 1015 населених пунктів


 

На 79-й день війни українські захисники звільнили ще шість населених пунктів – загалом 1015, заявив президент України Володимир Зеленський. Глава держави запевнив, що влада пам’ятає про кожне місто та кожну громаду, які ще перебувають в окупації: Херсон, Мелітополь, Бердянськ, Енергодар, Маріуполь та всі міста та містечка Донбасу.


 


Боррель анонсував черговий пакет воєнної допомоги українцям


 

Влада Євросоюзу виділить додаткові 500 млн євро як допомогу Україні на закупівлю важкої зброї – танків та артилерії, заявив глава зовнішньополітичної служби ЄС Жозеп Боррель на зустрічі глав МЗС Великої сімки. Він також закликав країни G7 посилювати тиск на Росію, запроваджувати нові санкції, намагатися ізолювати РФ на світовій арені та “створювати єдиний фронт для підтримки України”.


 


Кулеба закликав країни Великої сімки передати Україні заморожені активи РФ


 

Глава МЗС Дмитро Кулеба закликав країни Великої сімки до конфіскації російських активів та їх передачі Україні для відновлення. Про це він сказав на полях зустрічі G7 у Німеччині, на яку запросили Україну та Молдову. За його словами, ці кошти потрібно віддати Україні, щоб вона використала їх для відновлення країни, її реконструкції після всіх руйнувань, які завдала Росія.


 


Узгоджено імпорт палива в Україну


 

Уряд погодив необхідні регламенти для імпорту нафтопродуктів з Азербайджану, країн Перської затоки та Близького Сходу, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Для цього в Україні готують пункт пропуску на державному кордоні. Планується зробити деякі пункти пропуску на польському кордоні лише вантажними, повністю перенаправивши пасажирські та транспортні засоби на інші.


 


Росія почала приховану мобілізацію


 


 


За даними розвідки, Росія не оголошує мобілізацію публічно, оскільки це ще більше вдарить по економіці країни в умовах санкцій. Крім того, влада не зможе пояснити причини таких дій, коли “в армії РФ усе йде за планом”.


 


Росіяни стягують у Луганську область тисячі одиниць техніки та солдатів


 

На Луганщині ворог кинув усі зусилля, аби “прорвати хоч десь лінію оборони” у регіоні, повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. Війська РФ продовжують штурмувати Рубіжне, Горську громаду з боку Золотого та Нижнього, околиці Сєвєродонецька. Противник вкотре намагається влаштувати понтонну переправу через Сіверський Донець у районі Білогорівки.


 


Росіяни обстріляли Воронцовський палац в Одесі


 


 


Мінагрополітики України звинуватив Росію у мародерстві


 


 


“Окупанти з Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей вивезли близько 500 тисяч тонн зернових. Плюс відомо про вивезення кількох десятків тисяч тонн соняшникової олії”, – повідомив український чиновник. За його словами, РФ намагалася експортувати вкрадене українське зерно.


 


У Міноборони закликали готуватися до тяжких тижнів


 

На Україну чекають надзвичайно важкі тижні війни, скільки їх буде – невідомо, заявив глава Міноборони Олексій Резніков. Він зазначив, що завдяки масовому героїзму українських воїнів, згуртованості українців, міжнародній підтримці Україна вистояла. А Росія 9 травня зазнала стратегічної поразки – не змогла знищити українську державу. Говорячи про майбутню боротьбу, Резніков заявив, що Україна найближчим часом триматиме оборону переважно власними силами, доки важке іноземне озброєння врівноважить сили.


 


У Києві розпочався перший судовий процес над російським військовослужбовцем


 

У Києві розпочався перший судовий процес над російським військовослужбовцем, якого звинувачують у вбивстві мирного жителя України. Зокрема, Солом’янський районний суд Києва розпочав слухання у справі росіянина Вадима Шишимаріна з міста Усть-Ілімськ Іркутської області Росії. Військовослужбовця РФ звинувачують у вбивстві мирного жителя України. 28 лютого 21-річний сержант Шишимарін убив чоловіка, який віз узбіччям велосипед.


 


Глава Пентагону поговорив з міністром оборони Росії


 


 


Швеція та Фінляндія відреагували на заяву Ердогана щодо вступу до НАТО


 

У Швеції та Фінляндії відреагували на заяви президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана щодо негативного ставлення до ідеї вступу Швеції та Фінляндії до НАТО. Це, зокрема, стало несподіванкою для міністра закордонних справ Швеції Анн Лінде. У свою чергу, глава МЗС Фінляндії Пекка Хаавісто заявив, що його турецький колега також раніше висловлювався позитивно щодо членства двох скандинавських країн у НАТО.


 


 


 

Previous post Генштаб повідомляє про відбиті атаки, відведення військ РФ від Харкова, вивезення техніки й майна з Білорусі
Next post Голова Луганської ОВА повідомив про понад 50 зруйнованих будинків за день

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *