Підсумки 14.05: Перемога України, заборона партій

Підсумки 14.05: Перемога України, заборона партій

Група Kalush Orchestra – переможець Євробачення-2022

Україна стала переможцем Євробачення-2022; підписано закон про заборону проросійських партій. Корреспондент.net виділяє найголовніші події вчорашнього дня.


 


Kalush Orchestra виграли Євробачення-2022


 


 


 


Зеленський узаконив заборону проросійських партій в Україні


 

Глава Української держави Володимир Зеленський підписав закон про заборону проросійських партій у країні. Документ про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій було направлено на підпис Зеленському 6 травня, через вісім днів його повернуто до парламенту з підписом президента. Закон набуває чинності 15 травня.


 


ЗСУ виграли битву за Харків


 

Російські війська вирішили повністю відійти зі своїх позицій навколо Харкова через українські контрнаступи та обмежені можливості для підкріплень. На думку експертів, Україна виграла битву за Харків – українські війська не дали російським загарбникам можливості оточити місто, не кажучи вже про його захоплення.


 


Крім того, захисники перейшли у контрнаступ на Ізюмському напрямку.


 


Глави МЗС G7 пообіцяли дати Україні ще зброї


 

Міністри закордонних справ країн Великої сімки заявили, що продовжать надавати військову допомогу Україні, а також пообіцяли посилити економічний тиск на Росію. Крім того, дипломати зобов’язалися й надалі працювати над скороченням глобальної нестачі продовольства у світі, спричиненому війною в Україні.


 


Делегація Сенату США здійснила візит до України


 

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з делегацією Сенату США на чолі з лідером республіканців у верхній палаті Конгресу Мітчеллом Макконнеллом. За словами глави держави, такий візит – це потужний сигнал двопартійної підтримки України з боку американського Конгресу.


 


Окупанти випустили з Маріуполя евакуаційну колону


 


 


Кількість загиблих в Україні російських солдатів перевищила 27 тисяч


 

З початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія втратила вже 27 200 своїх військових. Крім того, українські бійці знищили понад три тисячі одиниць військової техніки противника.


 


Президент Фінляндії особисто сказав Путіну про плани країни вступити до НАТО


 

Президент Фінляндії Саулі Нііністе зателефонував президентові РФ Володимиру Путіну, щоб повідомити, що його країна вступає до НАТО з метою зміцнення власної безпеки. Російський лідер відповів, що такий крок Гельсінкі негативно позначиться на фінсько-російських відносинах.


 

Водночас, в Офісі президента України заявили з цього приводу, що внаслідок вступу Фінляндії до Альянсу “кордони НАТО дійдуть до передмістя Санкт-Петербурга”.


 


 

Previous post Росія завдала удару по військовій інфраструктурі на Львівщині – голова області
Next post Росія не може прорвати оборону українських військ на Слов’янському напрямку – зведення Генштабу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *