Підсумки 22.09: Засідання ставки та заклик здаватися

Підсумки 22.09: Засідання ставки та заклик здаватися

Фото: Офис президента

Президент України Володимир Зеленський

Зеленський провів засідання ставки: обговорили виклики мобілізації в РФ та “референдуми”; В ОП закликали мобілізованих росіян здаватися в полон. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.


Президент провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача


Учасники засідання розглянули можливий характер дій супротивника протягом найближчого періоду. Також вони проаналізували стан забезпечення сил оборони озброєнням та боєприпасами. Особлива увага була приділена крокам реагування на нові виклики. Зокрема, йдеться про оголошення країною-агресором мобілізації та підготовкою так званих “референдумів” на тимчасово окупованих територіях України.


Зеленський звернувся до росіян щодо мобілізації


Зеленський зазначив, що повістки на 300 тис. осіб було надруковано та підписано заздалегідь, ще до того, як з’явилося рішення про мобілізацію. Він же підкреслив, що насправді влада РФ має намір відправити на фронт близько мільйона осіб. Глава України закликав чинити опір цьому, а у разі відправлення на фронт – здаватися в полон українцям. Окупантам гарантують життя, а також обіцяють не відправляти назад до Росії.


У СБУ розповіли, які агентурні мережі пов’язані з Віктором Медведчуком


У ході розслідувань справи нардепа Віктора Медведчука співробітники СБУ виявили чимало інформації про російські агентурні мережі та їх учасників. Зрадників викрили та затримали. Агенти займалися збором інформації та передачею її до російських спецслужб, а також готували ґрунт для квазіреспублік.


У ЄС домовилися підготувати нові санкції проти Росії


Міністри іноземних справ ЄС домовилися доручити своїм командам підготувати восьмий пакет санкцій, який буде спрямований на “значніші сектори російської економіки” і продовжуватиме націлюватися на людей, відповідальних за агресивну війну в Україні.


Трас заявила, що Британія підтримуватиме Україну


Великобританія підтримуватиме Україну та збільшуватиме військову допомогу стільки, скільки знадобиться. Про це заявила прем’єр-міністр Ліз Трасс. Вона зазначила, що до України вже прибуває нова британська зброя, у тому числі ракети для реактивних систем залпового вогню.


Україна отримає інвестиційне фінансування


Міжнародна фінансова корпорація (IFC), яка входить до структури Світового банку, виділила 30 млн. доларів для інвестицій в Україну та Молдову. Кошти будуть направлені через цільовий фонд загальним обсягом 200 млн. доларів, яким керує американо-українська інвестиційна компанія Horizon Capital. Це будуть перші інвестиції IFC в Україну від початку повномасштабної війни.


Гаазький трибунал призначив дату вироку у справі МН17


Окружний суд Гааги призначив дату оголошення вироку у справі про збитий у небі над Донбасом 17 липня 2014 року рейс МН17 Малайзійських авіаліній. Обвинуваченими у справі є троє росіян і українець – Ігор Гіркін, Сергій Дубинський, Олег Пулатов і Леонід Харченко. Звинувачення вимагає їм довічне ув’язнення.


В Україні створили групу для трибуналу над Росією


Президент Володимир Зеленський створив робочу групу для опрацювання питання створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочинів агресії проти України. Робочій групі доручено виробити та внести пропозиції щодо створення Спеціального міжнародного трибуналу.


Три країни ОДКБ виступили проти того, щоб їхні громадяни брали участь у війні з Україною


Учасники Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) – Казахстан та Киргизстан – виступили проти участі своїх громадян у війні проти України. Аналогічну позицію посідає і колишній член ОДКБ Узбекистан.


У Росії оголосили нову акцію проти мобілізації


Рух Весна закликав громадян РФ виходити нові акції проти мобілізації. Мітинги заплановані в суботу, 24 вересня, о 17.00 по всій Росії. У русі також зазначають, що кінцева мета акцій – це “не протест заради протесту, а перемога над злочинним путінським режимом”. Протест проти мобілізації в “інтересах мільйонів співгромадян”, а “отримати штраф чи кілька діб арешту – краще, ніж звістку про смерть”, зазначають учасники Весни.


У США оцінили можливість ядерної війни


Американське вище військове командування вважає реалістичною можливість прямого ядерного конфлікту, і це вимагає перегляду підходів до ведення війни. Про це сказав голова Стратегічного командування США адмірал Чарльз Річард. Він зазначив, що кожен план та можливості Міноборони США базуються на припущенні, що стратегічне стримування та, зокрема, ядерне стримування, діє. Але якщо це припущення не виконується, “ніщо інше в міністерстві або об’єднаних силах не працюватиме так, як було розроблено”.


Знаменитий харківський кіт-блогер Степан повернувся до України


Популярний кіт-блогер Степан повернувся до України. Пухнастий волонтер із Харкова перебував за кордоном, а зараз його привезли до Львова. Власниця кота закликала українців допомагати тваринам. Завдяки “волонтерству” Степана їй удалося зібрати вже 15 тисяч доларів. Ці кошти рятували тварин із зоопарків Харкова та Миколаєва, також частину грошей передали волонтерським зоозахисним організаціям.


Новини от Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Previous post На бойовому чергуванні в Чорному морі перебувають російські ракетоносії з 28 «Калібрами» – ОК «Південь»
Next post Протести через смерть дівчини в Ірані: 17 людей загинули

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *