Китай проміняв російську “Силу Сибіру-2” на туркменську “Лінію D” – ЗМІ

Китай може затягнути будівництво газопроводу “Сила Сибіру-2”, надавши перевагу проекту центральноазіатського трубопроводу для постачання газу з Туркменістану. Про це повідомляє Reuters з посиланням на власні джерела. Готовність КНР затягнути будівництво “Сили Сибіру-2” підтверджують і джерела Financial Times.

За інформацією джерел Reuters з-поміж високопосадових китайських чиновників і представників нафтогазової галузі, замість проекту “Сила Сибіру-2” потужністю 50 млрд кубометрів, який росія просуває понад 7 років, Китай вирішив віддати пріоритет новому газопроводу з Туркменістану.

Хоча туркменський газ коштує Китаю на 30% дорожче за російський, а переговори про знижку з Ашхабадом не принесли результату, Пекін дав “зелене світло” проекту “Лінія D”, за яким з Туркменістану імпортуватиметься 30 млрд кубометрів щорічно.

“Центральноазіатські трубопроводи вважаються ключовою інвестицією в енергетичний та геополітичний простір Китаю. Це канал постачання зі стратегічною цінністю, яка перевершує комерційні аспекти”, – сказав Reuters неназваний китайський чиновник.

Напередодні британська газета Financial Times також повідомила, що Китай затягне переговори щодо будівництва трубопроводу “Сила Сибіру-2”, який забезпечить постачання російського газу через Монголію.

За даними FT, нещодавній візит прем’єр-міністра рф Михайла Мішустіна до Китаю не призвів до підписання документа, в якому Пекін узяв би на себе чіткі зобов’язання щодо цього газопроводу. Однією з причин називають російське збройне вторгнення в Україну.

Previous post Камери із функцією розпізнавання облич працюють на Київщині: як вони допомагають у пошуку дітей
Next post Олімпійська зрадниця: стало відомо, куди втікла українська плавчиня Яна Клочкова – SPORTNEWS.COM.UA