“Референдуми” та мобілізація в РФ. Що відбувається

Кремль, мабуть, усвідомивши, що більше не просунеться в Україні, вирішив анексувати території, які встиг захопити.


Російські окупанти сьогодні заметушилися – Держдума прискорено прийняла закони про мобілізацію, а колаборанти на окупованих територіях України закликає Москву терміново прийняти їх до складу РФ. ЗМІ пишуть, що Володимир Путін сьогодні виступить із промовою з цього питання. У розвідці тим часом кажуть, що російські війська готуються до оборони на захоплених територіях. А котирування цінних паперів на Московській біржі на цьому тлі різко пішли вниз. Кореспондент.net розповідає, що відбувається.


 


Росія готується до нової анексії


“ЛДНР” та окупаційні “адміністрації” на захоплених територіях Херсонської та Запорізької областей 20 вересня синхронно заявили про проведення квазіреферендумів про входження до складу РФ 23-27 вересня.


У Держдумі РФ питання спікера В’ячеслава Володіна, чи підтримають депутати “рішення населення” окупованих територій, зустріли оплесками.


У середині серпня російські джерела повідомляли, що заплановані на 11 вересня “референдуми” на окупованих територіях скасовуються. Тоді в Кремлі, як писала Медуза з посиланням на співрозмовників в адміністрації Путіна, ще були впевнені, що захоплять більше українських територій, адже мінімум, який російський правитель ставив собі, розв’язуючи повномасштабну війну проти України, повністю захопити Луганську та Донецьку області.


Але з того часу Росія лише втрачає окуповані території – за кілька днів вересня вона була майже повністю вибита з Харківської області. Також було деокуповано низку населених пунктів у Херсонській, Донецькій та Луганській областях.


Мабуть, у Кремлі усвідомили, що не зможуть просунутися далі і вирішили анексувати, що залишилося. Медуза пише, що ще минулого тижня питання “референдумів” у Кремлі стояло на стопі.


Ситуація змінилася лише за кілька днів і джерела, близькі до Кремля, кажуть, що російська влада не має наміру створювати навіть “ілюзію легітимності”. “Важливо буде провести якесь голосування та звітувати про результат”, – цитує Медуза своїх співрозмовників.


Зміна планів пов’язана з лобістськими зусиллями так званої партії війни – групи високопосадовців та силовиків, які виступають за подальшу ескалацію війни проти України, у тому числі за мобілізацію в Росії.


Серед причин зміни називається страх колаборантів та інших представників окупантів на захоплених територіях після – після успішного контрнаступу Збройних сил України серйозно стурбувалися своєю долею.


“Після українського контрнаступу ці страхи кратно збільшилися, причому страхи з’явилися у “ДНР” та “ЛНР”, де вони поширені не були”, – йдеться у матеріалі.


Головні прихильники цієї позиції – це голова путінської партії Єдина Росія Андрій Турчак та колишній президент Дмитро Медведєв, назву нової офіційної посади якого складно запам’ятати.


Джерела кажуть, що Медведєв, Турчак та їхнє оточення об’єдналися, щоб натиснути на Путіна та силовиків, які вважають, що для успіхів на фронті Росії потрібна мобілізація.


Зазначається, що Путін і сам хотів якнайшвидше провести свої псевдореферендуми. У Кремлі вважають, що вони зупинять контрнаступ ЗСУ, оскільки “не ризикнуть наступати на територію Росії”. При цьому Україна завдає ударів як по Криму, який РФ вважає своєю територією, так і визнаними російськими територіями.


У разі продовження контрнаступу України Москва має намір провести в Росії часткову мобілізацію та запровадити військовий стан, стверджують співрозмовники Медузи.


Однак американський Інститут вивчення війни висловлював сумнів у тому, що звернення колаборантів та інших російських ставлеників слід вважати новим маневром Кремля, а не їхньою власною ініціативою. Експерти вказували на те, що російські сили повністю не контролюють Донецьку і навіть Луганську області.


Часткова анексія на даному етапі поставить Кремль у дивне і навіть принизливе становище – адже йому доведеться вимагати, щоб українські війська не окупували “російську” територію (у ситуації, коли Росія не зможе забезпечити виконання своєї вимоги), пише ISW у доповіді, опублікованій у ніч. 20 вересня.


Залишається незрозумілим, чи готовий Путін поставити себе в таке безвихідь заради сумнівної вигоди, адже йому легше лише загрожувати НАТО та Україні ескалацією, на яку він навряд чи піде на нинішньому етапі, вважають американські експерти.


 


… і до мобілізації


Сьогодні Держдума Росії ввела до кримінального кодексу поняття “мобілізація” та “військовий стан”. За ухвалення закону у третьому читанні депутати проголосували одноголосно – усі 389 осіб.


До КК РФ додали статті Добровільна здавання в полон – до десяти років позбавлення волі та Мародерство – до 15 років. До списку обтяжливих обставин додали скоєння злочину “у період мобілізації чи воєнного стану, у воєнний час”.


Закон також посилив покарання за самовільне залишення частини у період мобілізації та воєнного стану – до десяти років колонії. Крім того, в КК РФ ввели покарання за невиконання наказу начальника в період воєнного стану, у воєнний час або в умовах збройного конфлікту, а також за відмову брати участь у бойових діях. За це загрожує від двох до трьох років позбавлення волі.


На засіданні 20 вересня Держдума також ухвалила закон, який спрощує надання російського громадянства іноземцям, які служать у збройних силах РФ.


Один із авторів поправок, сенатор Ольга Ковітіді заявила, що поправки до КК РФ не означають мобілізації в Росії: “Те, що стосується цього закону, – мобілізація в країні не оголошена”.


Початок розпаду РФ. Захід про контрнаступ ЗСУ


З нею погоджуються і деякі українські спостерігачі. На їхню думку, жорсткі закони про мобілізацію воєнного часу покликані налякати й утихомирити палких прихильників війни проти України, оскільки прихована мобілізація в Росії вже й так давно йде повним ходом. Ще один варіант – налякати, щоб підготувати до поразки у війні проти України


Втім, якщо мобілізацію і буде оголошено, то навряд чи вона зможе вплинути на стан справ на фронті. Ізраїльський військовий журналіст пише Сергій Ауслендер, що для 100 тисяч мобілізованих потрібно щонайменше п’ять тисяч офіцерів – майори, полковники-підполковники та генерали, але такої кількості в Росії вже немає.


Крім того, новобранців потрібно навчати, але “з навчань вигребли всіх офіцерів, зараз там інструкторами служать строчки”, пише Ауслендер. Їм також потрібна техніка. Її, можливо, наберуть на складах, але керувати не зможуть.


“Взяти ось, наприклад, танк. Потрібно окремо навчити мехвода, навідника та командира, потім у складі взводу (три танки), потім у складі роти (десять танків). Ну і так далі. Провести навчання з піхотою, щоб не передавили в першому ж бою. Уловлюєте думку? Коротше, мобілізація їм не допоможе. Хоч мільйон набери (а це неможливо). Вони йдуть ва-банк із заздалегідь програшною ставкою. Як сказав Гітлер: якщо німецький народ виявився недостойним свого фюрера, нехай гине”, – наголосив військовий журналіст.


 


Партія війни посилює ядерний шантаж


Перша офіційна реакція з боку Москви надійшла від Медведєва у його Telegram-каналі, в який він не писав уже тиждень. Він підтримав пропозиції окупаційних “адміністрацій” про псевдореферендум і пригрозивши “використовувати всі сили самозахисту” у разі “зазіхання на територію Росії” – маючи на увазі анексію українських територій, що готується.


Напередодні про “кримський сценарій” – писала головна російська пропагандистка Маргарита Сімоньян. За її словами, це ва-банк.


“Сьогодні референдум, завтра – визнання частиною РФ, післязавтра – удари по території Росії стають повноцінною війною України та НАТО з Росією, яка розв’язує Росії руки в усіх відношеннях”, – написала він у Twitter.


Що Медведєв, що Симоньян мають на увазі застосування ядерної зброї. Багатьма експертами передбачається, що у разі анексії українських територій Росія може застосувати ядерну зброю.


Однак більшість експертів все ж таки сходяться на думці, що Москва не піде на такий крок. Серед них і асоційований старший науковий співробітник Стокгольмського інституту вивчення проблем миру (SIPRI) Петро Топичканов.


У коментарі до Голоса Америки він зазначив, що не бачить жодних причин для використання Росією ядерної зброї в Україні. За оцінкою експерта, це не співвідноситься ні з російською ядерною доктриною, ні з характером бойових дій в Україні.


“Але оскільки збройне протистояння продовжується, то, звичайно ж, рівень непередбачуваності того, як може піти далі розвиток подій, залишається високим. І це не те, щоб відкриває ворота для втілення в життя ядерних сценаріїв, проте створює більш сприятливі умови для їх реалізації”, – уточнив експерт.


Топичканов не зміг сказати, чи надає ядерний чинник серйозний вплив на стриманість Заходу щодо поставок найефективніших і передових озброєнь Україні.


“Ми бачимо, що західні країни поступово збільшують номенклатуру озброєнь, що поставляються Києву. Якщо спочатку відчувалися побоювання щодо того, що Кремль може дуже жорстко відреагувати на подібні кроки, то тепер це неочевидно”, – зазначив він.


Застосування Росією тактичної ядерної чи хімічної зброї на території України матиме наслідки для неї, заявив 16-й президент США Джо Байден в інтерв’ю CBS.


“Наслідки будуть. Вони стануть більшими ізгоями у світі, ніж будь-коли були. І залежно від масштабів того, що вони роблять, ми визначимо, якою буде відповідь”, – сказав глава Білого дому.


 


Реакція України на “референдуми” та мобілізацію


У Росії бояться успіхів ЗСУ, а саме того, чим може закінчитися ситуація біля річки Оскол, де вже зосередилися Сили оборони, тому бойовики ЛДНР хочуть провести до цього часу референдум, заявив радник міністра оборони Олексій Копитько.


“У Москві реально бояться, що протягом місяця успішна оборона “по Осколу” може закінчитися блискучою обороною по Айдару (поділяє північну частину Луганської області навпіл з півночі на південь – ред.), якщо не по Деркулу (протікає на кордоні з Росією – ред.) .). З автоматичною втратою Лисичанська, залитих кров’ю руїн Сєвєродонецька та Рубіжного. Статися це може саме до ювілею Путіна”, – заявив Копитько.


На його думку, ініціатором “референдумів” є не сам Кремль, а квазіосвіти, які хочуть змусити російського президента вдатися до такого кроку.


“Путіна штовхають до загострення щонайменше на рівні риторики. Наступ українських військ у Харківській області поставило московські угруповання в глухий кут, викликало розгубленість”, – заявив радник Резнікова, зазначивши, що це стане підтвердженням поразки Росії у війні.


Використання “референдумів” для ядерного шантажу фактично звужує маневр РФ до однієї опції, у разі залучення якої російська еліта на кілька поколінь стане законною метою, наголосив Копитько.


Херсон близько. Що буде з настанням ЗСУ на півдні


“Де-факто ініціатива про “референдуми” у нинішньому контексті може стати відкриттям “третього фронту” під килимами в московських “центрах ухвалення рішень”, – вважає він.


Якщо Росія організує та проведе “референдум” на окупованих територіях Луганської області, це відкриє шлях до загальної мобілізації в Росії, заявив напередодні голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.


“Деокупація тимчасово окупованої української Луганщини з погляду Росії буде “прямим нападом на Росію”, і це дасть змогу провести загальну мобілізацію, оголосити війну. Тому що з мобілізацією у них величезні проблеми. Набрати людей у ​​нормальній кількості вони не можуть”, – вважає Гайдай.


Проте фейкові “референдуми” та мобілізація в РФ нічого не змінять – Україна продовжить звільняти свої території, заявив глава МЗС Дмитро Кулеба 20 вересня.


“Ні фейкові “референдуми”, ні гібридна “мобілізація” нічого не змінять. Росія як була, так і залишається державою-агресором, яка незаконно окупує частину української землі. Україна має повне право звільняти свої території і надалі звільнятиме їх, щоб там не говорили в Росії”, – написав Кулеба у Twitter.


Цю ж ідею озвучив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.


“Росіяни вирішили асиметрично відповісти на український контрнаступ. Вони вважають, що незаконний “референдум” зможе зупинити HIMARS та ЗСУ на шляху знищення окупантів на наших землях. Впевнені, що хочете витратити час, потрібний для організації втечі, на нове шоу? Спробуйте… Буде цікаво …”, – написав він у Twitter.


Представник Головного управління розвідки Міноборони генерал-майор Вадим Скибицький в інтерв’ю Kyiv Post заявив, що оголошення загальної мобілізації буде значним ударом по режиму Путіна, бо означатиме визнання, що так звана “спеціальна операція” не досягла результату і те, що йде реальна війна. .


Війна до останнбого. Навіщо Путін збільшує армію


Оголошення загальної мобілізації, на думку Скибицького, буде лише на руку Україні, бо протестні настрої в Росії слабкі, але молодь йти воювати не хоче – більшості росіян, які підтримують війну, вже за 50 років.


“Піде воювати молодь – 20-30 років. Тому саме оголошення загальної мобілізації буде індикатором, який покаже, наскільки російський народ готовий до продовження цієї кровопролитної війни”, – сказав він.


Видання Foreign Affairs також пише, що оголосивши мобілізацію, Кремль ризикує отримати внутрішній опір війні, до якої більшість росіян не готові.


“Для України та Заходу мобілізація в РФ була б спочатку психологічним шоком. Слабкість російської армії й надалі приноситиме користь Україні, але мобілізація буде сигналом відновленої рішучості російського керівництва запобігти поразці за будь-яку ціну – навіть ціною внутрішньої підтримки. Якщо Путін піде ва-банк, Заходу доведеться ще раз оцінити його настрої та потенціал великої військової ескалації”, – зазначає видання.

Previous post Вірменія та Азербайджан заявили про готовність до переговорів
Next post Deutsche Bahn : |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *