Зеленський закликав ЄС створити фінансовий “Рамштайн”

Зеленський закликав ЄС створити фінансовий  Рамштайн

Фото: Офис президента

Зеленський виступив на конференції щодо “плану Маршалла” для України

Україна сподівається на фінансову допомогу у відновленні зруйнованої Росією економіки.


Президент України Володимир Зеленський у ході виступу на конференції у Берліні закликав країни Євросоюзу створити фінансовий “Рамштайн” для допомоги Україні.


“Я вірю, що зараз можемо схвалити рішення про започаткування фінансового “Рамштайну” для підтримки нашої спільної стабільності. Нам потрібна фінансово-координаційна платформа, яка об’єднає всі зусилля щодо відновлення нашої країни”, – сказав президент.


Він розповів про розроблений Україною план відновлення. “Це те, що необхідно Україні для виживання. Саме зараз. Вага нашого плану швидкого відновлення – 17 млрд доларів негайно. Це лікарні, школи, життєво важлива транспортна та енергетична інфраструктура. Ми маємо колосальні потреби у відновленні житла. Ми поки що не отримали жодного цента на швидке відновлення. Я прошу вас наблизити необхідні рішення”, – заявив Зеленський.


Президент додав, що вже на сьогоднішній конференції треба ухвалити рішення про допомогу для покриття дефіциту бюджету України на 2023 рік. “Для України це непідйомна сума – 38 млрд доларів дефіциту. Це зарплати вчителів, лікарів, пенсії. Наше об’єднання є досить потужним, щоб реалізувати це завдання”, – сказав він.


Зеленський нагадав, що “є російські активи, які вже заморожені, та ті, які ще необхідно заморозити”.


“Значна частина цих активів в юрисдикціях європейських країн. Нам потрібна компенсація і це справедливо. А отже, нам потрібний реальний швидкий законний механізм спрямування російських активів на відшкодування збитків, завданих російською війною”, – заявив він.


“Прошу вас розглядати все це з погляду безпеки. Нам потрібна безпека на землі. Ми працюємо над цим разом. Нам потрібна безпека в небі. Ми працюємо над нею, домовляючись про постачання систем ППО. Нам потрібна фінансова безпека. І наша інституційна здатність”, – звернувся Зеленський до учасників конференції.


У свою чергу прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що координаційна фінансова платформа має діяти під головуванням ЄС, США та України із залученням міжнародних фінансових організацій.


“Група “Рамштайн” була дуже ефективною, тому український уряд хоче запросити і фінансових партнерів на своєрідну координаційну платформу, схожу на “Рамштайн”, – сказав він.


За його словами, у рамках цієї платформи необхідні регулярні зустрічі міністрів фінансів “Великої сімки”, України та інших партнерів, лідерів та представників міжнародних фінансових організацій.


“Метою таких зустрічей буде координація фінансової допомоги Україні, визначення пріоритетів на короткі та довгі терміни відновлення, а також пошук джерел фінансування. Також ми маємо брати до уваги страхування воєнних ризиків”, – повідомив Шмигаль.


Зазначимо, на відкритті конференції президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що ЄС працює над наданням Україні наступного року 18 млрд євро.



Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet


 

Previous post Шмигаль зустрівся з главою МВФ: які питання обговорили
Next post У роботі WhatsApp стався масштабний збій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *