Танкове лобі. Глава делегації України в НАТО розповів, як переконали США та ФРН дати танки – новини України, Політика

Переговори про постачання Україні танків західного зразка тривали багато місяців – зі США та Європою. Про це розповів LIGA.net голова постійної делегації України у парламентській асамблеї НАТО Єгор Черньов.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Чернєв зазначив, що переговори з європейцями про танки почалися ще багато місяців тому, і вже тоді було зрозуміло, що остаточне рішення Німеччини залежатиме від США.

“Адже стати першим, хто передасть Україні танки, означало представитися головним ворогом Путіна. Ми розуміли, що ключ від постачання танків лежить у Вашингтоні”, – сказав глава делегації України в ПА НАТО.

Чиновник пояснив, що якщо американці першими передадуть Україні хоча б кілька Абрамсів, то Німеччина не залишить аргументів для відмови.

“Тоді вертикаль президента за своєю лінією, а я з колегами за своєю, почали формувати групу підтримки в Білому домі, Пентагоні, Конгресі та Сенаті”, – сказав Чернєв.

Він повідомив, що перешкод для передачі Україні танків не було, але були “відмовки”, серед яких:

– Побоювання неконтрольованої ескалації з боку Росії;

– сумніви щодо доцільності передачі танків Abrams, як дуже дорогих і важких в обслуговуванні та ремонті в українських умовах.

“Нам вдалося переконати колег у тому, що такі поставки будуть передусім не військовим, а політичним змістом і зможуть розблокувати передачу нам Леопардів”, – сказав глава делегації України в НАТО.

За словами Черньова, переломним моментом у переговорах стало розуміння, що без суттєвого нарощування поставок важкого озброєння вийти з глухого кута на фронті, переломити ситуацію і перемогти Росію не вийде.

“Але це розуміння прийшло в результаті перемог української армії на полі бою та накопичення критичної маси в істеблішменті США, які розділяють наше бачення і наші підходи, з ким ми працювали багато місяців”, – додав чиновник.

Тепер, коли рішення про постачання Leopard 2 та Abrams ухвалено, “танкове лобі”, на думку Черньова, трансформується в “авіаційне лобі”.

“За термінами можу сказати, що рішення про літаки ми не чекатимемо так довго, як чекали на танки”, – резюмував чиновник.

Читайте також: Європа передасть Україні 80 танків на два батальйони. США озброїть один батальйон – Spiegel

Читайте також: Кулеба анонсував початок своєї роботи над здобуттям Україною F-16

Наталія Медведєва, Марко Сировий

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Поліція вирішила відпустити затриманого в Норвегії командира ПВК “Вагнер”
Next post Олександр Педан показав жахіття гуртожитку Чернівецького національного університету: фото