ЄСПЛ визнав, що Росія окупувала частину Донбасу з 11 травня 2014 року – новини України, Політика

Європейський суд з прав людини визнав, що Росія окупувала частину Донбасу з 11 травня 2014 року. Справа про події на сході України та рейс МН17 визнана частково прийнятною, повідомляє прес-служба ЄСПЛ.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Сьогодні, 25 січня, Велика палата ЄСПЛ визнала заяви України та Нідерландів у справі проти РФ частково прийнятними. Це проміжне рішення остаточне, і тепер Велика палата зможе винести рішення по суті справи.

Суд встановив, що території на Донбасі були захоплені з 11 травня 2014 року. Ці землі були під юрисдикцією РФ щонайменше до 26 січня 2022, а російські військові були присутні на сході України з квітня 2014 року. Широкомасштабне розгортання російських військ відбулося із серпня 2014 року.

Суд встановив, що РФ справила значний вплив на військову стратегію сепаратистів на Донбасі, надавала їм зброю та інше військове обладнання у значних масштабах, розпочала створення терористичних організацій ДНР та ЛНР, здійснювала артилерійські обстріли на запит сепаратистів та надавала їм політичну та економічну підтримку.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак підкресливщо це рішення ЄСПЛ допоможе побудувати систему покарання проти РФ порушення територіальної цілісності.

У справі “Україна та Нідерланди проти РФ” йдеться про масові порушення прав людей на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, викрадення та спроби незаконного вивезення до РФ дітей-сиріт у 2014 році, збиття літака рейсу MH17.

  • Міністр Юстиції Малюська говорив, що справа про війну на Донбасі значно складніша за справу України проти РФ про окупацію Криму, оскільки складно точно визначити дату окупації – захоплена територія постійно змінювалася, і Росія ніколи прямо не визнавала, що контролює ОРДЛО.
  • 17 листопада 2022-го суд у Гаазі заявив, що звинувачення проти терориста Ігоря Гіркіна, а також підсудних Сергія Дубинського та Леоніда Харченка вважаються доведеними. Їх заочно засудили до довічного ув’язнення.
  • Також суд офіційно підтвердив, що рейс MH17 був збитий ракетою “Бук” російського провадження, яка була випущена з тимчасово окупованої території.

Оксана Житнюк

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Подоляк опублікував сценарій розпаду Росії після поразки в Україні
Next post У ЗСУ пояснили, чому лише зараз повідомили про відхід українських військ з Соледара