Міністр оборони пообіцяв, що уточнені контракти на закупівлю харчування для армії будуть зареєстровані в Казначействі протягом цього тижня – новини на УНН

КИЇВ. 25 січня. УНН. Уточнені угоди щодо закупівлі послуг з харчування військових протягом 2023 року будуть зареєстровані у Держказначействі протягом цього тижня. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив Міністр оборони України Олексій Резніков, передає УНН.

Подробиці

Міністр повідомив, про що поінформував народних депутатів на засіданні оборонного та антикорупційного комітетів ВР.

Резніков повідомив, що докладно пояснив про умови контрактів на закупівлю харчування та умови формування вартості послуги. Він також повідомив, що помилки в угодах із постачальниками було знайдено наприкінці грудня. Внаслідок чого було розпочато детальну перевірку, а самі угоди не були зареєстровані у Держказначействі.

Цитата

«Тобто юридичну процедуру щодо них було зупинено. Одночасно наприкінці грудня було усунено, а у січні звільнено з Міністерства оборони керівника відповідного департаменту Богдана Хмельницького. Для уточнення окремих цінових параметрів в угодах замовлено експертизу спеціалізованого державного інституту Міністерства юстиції України. Протягом цього тижня ми плануємо зареєструвати уточнені угоди у Державному казначействі», – повідомив міністр.

Резніков повідомив, що існує система закупівель послуг з харчування в системі каталогів.

«Я пояснив депутатам специфіку закупівлі послуг харчування Міністерством оборони. Зокрема, розповів про досвід та складнощі, з якими ми зараз стикаємося, працюючи за системою каталогу. Ця система, запроваджена у 2016 році, стала певною революцією, яка дозволила покінчити з ЗСУ з радянською практикою харчування. Пригадую цю радянську систему харчування ще з часів служби в армії. Радянська система передбачає наявність лише 30 видів продуктів із мінімальними якісно-кількісними характеристиками – «м’ясо», «птах» тощо. Коли солдат повинен отримувати 1,7 кг їжі на добу, не враховуючи хліба. Також вона передбачає, що армія повинна мати свої свинарники, ферми, закуповувати раз на рік картоплю і їсти її весь рік, перебираючи гнилу тощо. Зараз у системі каталогу є вибір із 409 позицій, з яких начпроди військових частин формують для бійців раціон із енергетичною цінністю 3500 калорій на добу. Це водночас і крок уперед, і нові ризики. Адже тільки курятини у каталозі 7 найменувань, що передбачає різні ціни», – пояснив міністр.

Він додав, що дана система загалом працює, кількість скарг на якість харчування незначна, «хіба що відсутність деяких екзотичних фруктів».

«Навпаки – багато позитивних відгуків. Але це дуже велика дискреція, в якій зловмисники шукають лазівки. Ми маємо їх закрити. Першим викликом у сфері забезпечення харчування ЗСУ для мене була ліквідація монополії. Це завдання вирішено, незважаючи на опір. Якщо 2021 року багатомільярдний ринок харчування військовослужбовців ЗСУ де-факто контролювала одна компанія, то 2022 року постачальників уже було шість. На 2023 рік із 14 компаній, з якими велися переговори, укладено контракти з 8. Це робить систему забезпечення ЗСУ стійкішою», – повідомив міністр про ситуацію.

Він додав, що сповідує нульову толерантність до корупції. І Міноборони працює над тим, щоб унеможливити це явище в оборонній сфері. Зокрема, він розповів про те, що ведуться напрацювання заміни системи вибору харчування за системою каталогів на систему меню, яка суттєво знизить корупційні ризики. Крім того, міністр підтримав ідею нардепів про більшу прозорість закупівель в оборонці, проте з огляду на небезпеку розкриття чутливої ​​для ЗСУ інформації.

Previous post Франція вивчає можливість відправлення танків Leclerc Україні – новини на УНН
Next post Байден назвав головну ціль США в допомозі Україні: “Путін помилявся”