Ракети та пілоти. Раптовий візит Зеленського до Великобританії до Сунака: всі подробиці – новини України, Політика

Зеленський без анонсу приїхав до Лондона до прем’єра Сунака, парламенту та короля Чарльза. А вже ввечері, за даними європейських медіа, вирушить до Шольца та Макрона до Парижа. Британія вже обіцяє дати далекобійну зброю, навчати українських льотчиків та морпіхів.

“У Джонсона, Трас та Сунака – єдиний почерк, – каже ЛІГА.net експерт-міжнародник Олександр Краєв із Української призми. – Вони розуміють, що за масштабами допомоги не можуть зрівнятися зі США. Але в контексті ініціативи та перших кроків – вони точно можуть бути лідером”.

Як проходить візит Зеленського до Британії, якою зброєю може допомогти Лондон, на що чекати далі – коротко пише ЛІГА.net.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

ЩО ТРАПИЛОСЯ. Президент Володимир Зеленський здійснив другий закордонний візит із початку великої війни. У грудні був Вашингтон, цього разу Лондон. Британський прем’єр Ріші Сунак зустрів його прямо на аеродромі та провів переговори. Лідери обговорювали оборонну співпрацю та реалізацію формули світу.

У день візиту Британія заявила, що почне навчати українських льотчиків винищувачів, “щоб Україна могла захищати своє небо у майбутньому” і поставить далекобійну зброю. Лондон також запроваджує додаткові санкції проти російських підприємств та представників еліт, а Сунак підтримав ідею трибуналу над Путіним та його оточенням.

У Вестмінстерському холі Зеленський виступив перед британським парламентом і подарував шолом бойового льотчика – одного з найуспішніших асів Повітряних сил ЗСУ: “Напис на шоломі каже: “У нас є свобода. Дайте нам крила, щоб її захистити “… Я піду, заздалегідь подякувавши вам за потужні британські літаки”.

Після цього Зеленський вирушив до Чарльза III. Це перша в історії зустріч українського президента із британським монархом. Зеленський заявив, що проситиме літаки і в нього, адже король – колишній пілот.

Ракети та пілоти.  Раптовий візит Зеленського до Лондона: всі подробиці

За даними телеканалу BFMTV, відразу після Лондона Зеленський увечері вирушить до Парижа – на зустріч із президентом Франції Емманюелем Макроном та канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО. Британія відгукнулася на заклик Зеленського. Напередодні очікуваного наступу Росії він просив дати Україні далекобійні ракети на лютневому Рамштайні. І знову, як і у питанні важких танків, Лондон виявив лідерство.

“Британія – трендсеттер, флагман”, – каже ЛІГА.net експерт-міжнародник Олександр Краєв із Української призми.

Лондон поки не називає, яку саме далекобійну зброю дасть Україні. Можливо, це будуть авіаракети Scalp (Storm Shadow) з дальністю 250+ км, не виключає головний редактор Defense Express Олег Катков.

Ці ракети, можливо, зможуть використати на МіГ-29 радянського виробництва – як інтегрували раніше американську протирадіолокаційну Harm. А ціль закладатимуть у ракету ще на землі.

Потенційно це може допомогти діставати логістичні шляхи, склади з боєприпасами, командні пункти та інші цілі, які росіяни забирають за 70-80-кілометровий радіус поразки HIMARS. Але в британському уряді натякають і на ширші цілі.

“Це підірве здатність Росії постійно завдавати ударів по цивільній та критично важливій національній інфраструктурі України та допоможе послабити тиск на лінії фронту в Україні”, – йдеться у заяві Даунінг-стріт про далекобійну зброю.

Зеленський просив партнерів надати літаки. Рішення про початок навчання пілотів – важливий крок, але не обов’язково означає близьке постачання винищувачів, зазначає Катков.

На його думку, не варто виключати трьох варіантів:

1. Потенційне постачання Eurofighter

Британія має нібито до 48 винищувачів, які планували списувати і до яких придивлялася Туреччина, розповідає Катков.

Одна ескадрилья Eurofighter (12 штук) із повним комплектом далекобійної зброї могла б стати геймченджером на локальних ділянках поля бою. Але є проблема – це не суто британський літак, а загальноєвропейський проект із головним офісом у Німеччині.

“Для передачі Eurofighter потрібне серйозне політичне рішення. Значно сильніше, ніж передача британських танків Challenger”, – пояснює Катков. ЛІГА.net.

Читайте також: Шольц роздратований дебатами про західних винищувачів для України. Називає їх ідіосинкразією

2. Потенційне постачання Tornado Panavia

Ці літаки Британія перестала використовувати з 2019 року, розповідає головний редактор Defense Express. Але це досить старі літаки (вироблялися у 1970-х), невідомо – у якому вони стані.

Читайте також: Мельник просить Tornado у Німеччини: що можуть ці бойові літаки і чи потрібні вони Україні

3. Навчання пілотів “без зобов’язань”

Тобто просто базова льотна підготовка, коли готуватимуть курсантів, а не навчатимуть на конкретний тип літака. “Цей варіант не можна виключати, щоб не перебувати у зайвому оптимізмі та ейфорії щодо Eurofighter”, – пояснює Катков.

На Даунінг-стріт заявили, що Сунак доручив міністру оборони Бену Воллесу вивчити, які літаки може надати Британія. Але відразу обмовилися: це буде довгострокове рішення.

ЩО ДАЛІ. Турне Зеленського продовжиться. Увечері в Парижі він зустрінеться із Шольцем та Макроном. А у четвер можливий візит до Брюсселя, на який його запросив президент Євроради Шарль Мішель. Він пройде менш ніж за тиждень після київського саміту “Україна-ЄС”, присвяченого перспективам євроінтеграції.

А вже 14 лютого відбудеться чергове засідання оборонної коаліції “Рамштайн”, яке українська влада охрестила авіаційним. І рішення Британії потенційно може підштовхувати інші країни діяти більш рішуче – як це було раніше з танками.

Важливі для України події продовжаться і у Сполученому Королівстві. У березні там заплановано ініційовану Британією та Нідерландами зустріч міністрів юстиції. Тема – як притягнути до міжнародної відповідальності Росію та її лідерів за злочини проти України. Влітку у Британії відбудеться конференція з відновлення та післявоєнного розвитку України.

Але генеральну мету Лондона у присутності Зеленського оголосив сам Ріші Сунак: “Ми продовжимо підтримувати Україну, щоб забезпечити вирішальну військову перемогу на полі бою цього року”.

Читайте також: Розбір | Як у комп’ютерній грі. Що таке Delta і чому вона – майбутнє перемоги

Марк Сировий

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Візит Зеленського до Великої Британії 8 лютого
Next post Жінка позбулася кота, бо той був дуже добрим і лагідним