УАФ закликала позбавити Росію представництва у ФІФА та УЄФА, а Іран – усунути від чемпіонату світу з футболу

“Виконавчий комітет УАФ вирішив, […] беручи до уваги дії Російського футбольного союзу щодо інтеграції футбольних клубів та федерацій з тимчасово окупованих територій України до російських змагань та до структури РФС, звернутися до ФІФА та УЄФА із закликом до вжиття невідкладних заходів реагування на дії РФС та застосування щодо РФС найсуворіших зокрема у вигляді виключення РФС із складу членів ФІФА та УЄФА”, – сказано у повідомленні.

Рішення щодо Ірану звучить так: “Звернутися до ФІФА із пропозицією розглянути питання про виключення збірної Ірану зі складу учасників чемпіонату світу з футболу – 2022”.

контекст:

Фінальна частина чемпіонату світу з футболу пройде у Катарі з 21 листопада до 18 грудня 2022 року. Із пропозицією виключити з турніру збірну Ірану, чиї дрони-камікадзе використовує Росія у війні проти України, раніше виступив донецький клуб “Шахтар”.

Щодо Росії вже діють спортивні санкції.

27 лютого, на третій день повномасштабного вторгнення Росії в Україну, ФІФА оголосила про запровадження санкцій щодо Росії. Зокрема Росія була позбавлена ​​права проводити будь-які міжнародні змагання на своїй території, а збірна РФ з футболу позбавлена ​​права виступати під своєю назвою (тільки як команда РФС), також заборонено використовувати прапор і гімн Росії. Згодом збірну РФ було усунуто від участі у матчах плей-офф кваліфікації ЧС 2022 у Катарі.

Росію як країну-агресора та Білорусь (як країну, яка надала свою територію для вторгнення РФ в Україну), а також національні збірні та клуби з цих країн усунули від усіх футбольних та хокейних змагань. РФ також позбавили права проведення ЧС 2022 з волейболу, ЧС 2022 з плавання, а російських та білоруських фігуристів усунули від усіх змагань.

Крім того, Росію та Білорусь не допустили на Паралімпіаду 2022 року в Пекіні за день до її початку.

Згодом російські та білоруські збірні, а також спортсмени цих країн були виключені з багатьох змагань з різних видів спорту. У квітні міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт заявив, що РФ та Білорусь усунуто від участі у 90–95% світових спортивних змагань.

2 травня УЄФА заборонив росіянам брати участь у змаганнях під егідою організації у сезоні 2022/23.

Previous post Австрія виступила проти заборони на видачу віз росіянам — Політика — tsn.ua
Next post У січні ЄС почне перераховувати Україні перший транш макрофінансової допомоги – президент Єврокомісії