Футбольного блогера Савіна звинуватили у дискредитації армії

Проти російського спортивного блогера, колишнього футболіста Євгена Савіна порушили адміністративну справу за статтею про дискредитацію російської армії.

“Рідкісний випадок, коли пишаюся собою”, – прокоментував ситуацію Савін.

Що саме звинувачують у Савіні, невідомо. Після вторгнення Росії в Україну Савін зняв та опублікував на своєму ютюб-каналі антивоєнний фільм. У ньому українські футболісти розповідають про пережите з початку російського вторгнення. В описі до відео є фраза: “Війна, яку розпочала Росія, змінила долі кожного українця”. Фільм переглянули понад 1,5 мільйона разів.

Після публікації відео футбольному клубу, який належить Савіну, заборонили тренування на стадіоні у Красногорську. Крім того, від фінансування клубу відмовилися майже всі спонсори – повідомлялося, що Савін продав свою квартиру, щоби фінансово підтримати команду.

У травні 38-річний Савін виїхав із Росії та зареєстрував свою команду на Кіпрі.

У серпні депутат Держдуми від “Єдиної Росії” Роман Терюшков направив до поліції “інформаційні матеріали” Савіна, які нібито дискредитують російську армію та містять про неї фейки. МВС передало їх до московського Слідчого комітету, який мав ухвалити рішення про порушення справи.

  • За свою футбольну кар’єру з 2000 по 2015 роки Євген Савін провів у російському чемпіонаті понад двісті ігор, забивши понад 50 голів. Він також провів кілька матчів за молодіжну та олімпійські збірні Росії.
  • Після завершення спортивної кар’єри Савін став телеведучим – вів програму “Культ туру” разом із Юрієм Дудем та Сергієм Шнуровим, коментував футбольні матчі на телеканалі “Матч ТВ”. З серпня 2018 року веде власний ютьюб-канал про футбол, на який підписано понад мільйон людей.
  • Наприкінці 2021 року Євген Савін створив власний футбольний клуб “Красава”.
  • Адміністративна стаття про дискредитацію російської армії з’явилася невдовзі після її вторгнення в Україну. Дискредитацією в Росії вважається, наприклад, вживання слова “війна”, а не “спеціальна військова операція” стосовно війни в Україні.
  • Стаття передбачає штраф до 50 тисяч рублів, за її повторне порушення загрожує кримінальна справа з покаранням до п’яти років колонії. За даними “Медіазони”, до середини грудня за статтею про дискредитацію було заведено понад 5,5 тисячі справ.

Previous post СБУ затримала колишнього беркутівця: “зливав” позиції українських військ – новини України, Політика
Next post Тіна Кароль придбавала для України 500 генераторів: відео і фото