На харчування для військових у 2023 році направлено десятки мільярдів гривень: добовий раціон кожного бійця складає 145,8 грн – Резніков – новини на УНН

КИЇВ. 23 січня. УНН. На забезпечення харчуванням військовослужбовців у 2023 році спрямовано десятки мільярдів гривень, повідомив міністр оборони Олексій Рєзніков, і додав, що добовий раціон кожного військовослужбовця у поточному році становить 145,8 гривень. УНН.

Цитата

“На забезпечення харчуванням військовослужбовців у 2023 році буде направлено десятки мільярдів гривень. Це – великий ринок. Ще більше року тому цей ринок фактично був під контролем монополії. При призначенні на посаду міністра я взяв публічне зобов’язання демонополізувати послуги харчування. І ми з командою це зробили ще минулої зими. Хоча опір був жахливий. Минулого року монополіст погрожував повністю заблокувати постачання продовольства до армії. Не вийшло”, – зазначає міністр у своєму повідомленні у Facebook.

Подробиці

Глава Міноборони зазначає, що завдяки подоланню монополії вдалося успішно організувати харчування армії, чисельність якої збільшилась у кілька разів.

Міністр пояснив, що відомство не здійснює закупівлю окремих продуктів, але купує комплексну послугу із забезпечення харчування. Тобто доставку певного комплекту продуктів у військові частини, а окремих випадках – і приготування їжі.

“Предметом закупівлі є вартість добового раціону для військовослужбовця. Цей раціон має чіткі критерії щодо калорійності та інших параметрів. Постачальники гарантують забезпечення добового раціону певну суму. Минулого року ця сума становила 120 грн на військовослужбовця на добу. Цього року ми отримали пропозиції постачальників у діапазоні від 151 до 162 грн. на добу. Внаслідок проведення переговорів кінцева вартість послуги забезпечення харчування одного бійця на добу становить 145,8 грн”, – додає Резніков.

За його словами, номінально відбулося зростання вартості послуги на 21,5%. Але цей показник навіть менший за рівень інфляції, яка за рік склала 26,6%.

“Особливість контрактів Міноборони полягає в тому, що вони укладаються з постачальниками послуг на рік уперед за фіксованою ціною. Тобто, це також ризики, які бере на себе бізнес”, – додав він.

Доповнення

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що буде присутній на засіданні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, де планує повідомити про процедури закупівлі та постачання харчування військовим.

Previous post Картопляні коржики з кремовим соусом. Рецепт від експерта / Бульвар Шоубіз
Next post У ПАРЄ стартувала зимова сесія: у четвер проведуть дебати щодо російської агресії проти України – новини на УНН