Справа MH17: суд оприлюднив доказ того, що путін особисто схвалив надання важкого озброєння бойовикам “ДНР” – новини на УНН

КИЇВ. 8 лютого. УНН. Спільна слідча група (JIT) вперше оприлюднила перехоплення телефонної розмови президента Росії Володимира Путіна з так званим главою “ЛНР” Ігорем Плотницьким в 2017 році. За словами слідчих, розмова є доказом того, що диктатор особисто давав вказівки щодо надання тяжкого озброєння бойовикам “днр”. Про це інформує УННпосилаючись на прес-конференцію JIT у справі MH17

Цитата

“Ця розмова від 15 листопада 2017 року показує, що путін особисто брав участь у конфлікті у Східній Європі. Це також є доказом свідчень, що Плотницький отримував прямі вказівки від російського керівництва…”, – сказав представник JIT.

Подробиці

У частині запису можливої ​​розмови президента Росії і глави так званої “ЛНР”, Путін запитує про військове забезпечення окупантів і соціально-економічної ситуації в регіоні. Плотницький розповідає про те, що у військових Росії “періодично” виникають загострення.

“Загострення періодично є, але це періодично, викликане то зміною дислокації різних військових частин, то перезмінкою. Але таких, щоб жорстоких, особливо не було… Соціально-економічна ситуація, ми її досить стримуємо, нівелюємо різними способами, але рівень життя бажає бути найкращим. У нас є питання та пропозиції, як його підвищити, але не завжди нам вдається вирішити ці питання”, – сказав він.

У відповідь путін пообіцяв “запитати колег, які намагаються допомогти в різних напрямках” про ситуацію, а також зазначив, що планує особисту зустріч із гауляйтером. Диктатор також спитав думку Плотницького щодо ініціативи колишнього українського нардепа Віктора Медведчука щодо обміну полоненими.

Гауляйтер, відповідаючи путіну, зазначив, що вважає це “позитивним” рішенням, оскільки Україна нібито “блокувала і не давала можливість обміну”. Він додав, що російські військовополонені нібито “страждають”.

“Плотницький: Тому це ініціатива для нас як ковток чистого повітря, забрати наших людей із тієї території.

Путін: У цьому випадку нам потрібно окремі деталі опрацювати. Я своїх колег попрошу, щоб вони вас підтримали, допомогли, де потрібно і що потрібно”, – йдеться у перехопленій розмові.

Крім цього, на зустрічі також було опубліковано перехоплену розмову помічника самопроголошеного прем’єр-міністра АР Крим Сергія Аксенова, який свідчить, що питання постачання зброї на окуповану територію України вирішувало особисто путін.

“Я розмовляв з трьома людьми пам’ятаєш, останні? Ці люди відлетіли до Москви, попросили тиждень паузи щоб… це перший (путін – ред.) приймає рішення особисто. Найперший…

Вони мене сьогодні є****, сказали що ніякий генерал, ніякий міністр ні ш.. міністр оборони… Це все.. особисто відповідає перед народом перший”, – сказав помічник аксьонова.

Доповнення

В Офісі Генерального прокурора України відреагували на публікацію ймовірно перехопленої розмови Путіна та Плотницького, зазначивши, що те, про що “всі українці знали давно, сьогодні прозвучало офіційно” як висновок спільної слідчої групи з розслідування катастрофи рейсу MH17.

“Тепер ні в кого немає сумнівів у причетності до неї вищого керівництва Росії. Саме президент країни-агресора віддав злочинний наказ про постачання озброєння угрупуванням “ДНР” і “ЛНР”. Саме це стало першопричиною трагедії, яка забрала життя 298 мирних людей”, – зазначив генпрокурор Андрій Костін.

Раніше

17 листопада 2022 року Окружний суд Гааги оголосив рішення щодо 4 обвинувачених у справі про збиття 17 липня 2014 року літака Малайзійських авіаліній. Вироком суду Харченка, Дубинського та Гіркіна визнано винними та засуджено до довічного позбавлення волі.

Експерт із національного та міжнародного кримінального права Гюндуз Мамедов, коментуючи рішення суду, зазначив, що в Гаазі підтвердили, що російська агресія в Україні триває з 2014 року,

Previous post Завдав збитків майже на 100 мільйонів: колишньому посадовцю “Енергоатома” оголосили підозру
Next post У Києві демонтували пам’ятник радянському льотчику Чкалову – КМДА