Іспанія буде в танковому альянсі з Leopard 2 для України – El Pais – новини України, Світ

Іспанія буде в танковому альянсі з Leopard 2 для України після того, як буде досягнуто домовленості про постачання Збройним Силам України на європейському рівні. Про це пише мадридська газета El Pais.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

“Відповідаючи на запитання у вівторок вдень, під час пленарного засідання Конгресу, про можливе постачання Leopard в Україну, президент Педро Санчес обмежився підтвердженням своєї прихильності до того, що європейські країни йдуть пліч-о-пліч у цьому питанні”, – пише видання.

Санчес підкреслив, що Мадрид має намір “зберігати єдність і координувати свої дії з рештою союзників і, перш за все, з Європою”.

Наразі прем’єр, Міноборони та МЗС країни оцінюють характеристики можливого іспанського внеску у програму, пише видання. На озброєнні в іспанській армії стоїть 347 “Леопардів”, з них 239 – місцева модернізація Leopard 2E і 108 – Leopard 2A4, закуплені у Німеччині в 1995 році.

Насамперед розглядається “реанімація” та передача Україні танків зі зберігання на базі в Сарагосі, де їх кілька десятків одиниць.

Читайте також: Генсек НАТО звернувся до Заходу: Бажаєте миру завтра – терміново дайте Україні все, що є

53 зі 108 танків у Сарагосі “є життєздатними”, пише El Mundo.

“Правда полягає в тому, що влітку ці машини пройшли ретельний огляд, і близько 20 з них були в хорошому стані, тоді як, згідно з військовими джерелами, така ж кількість потребувала ремонту. Навіть ті, які були не в змозі відкрити вогонь , можна було використовувати як евакуаційні машини, благо корпусу добре збереглися”, – пише видання.

El Pais зазначила, що співрозмовники говорили, що танкам із Сарагоси “потрібне налаштування, яке займе кілька місяців”. 24 січня El Mundo писала про “місяць”.

Крім того, Leopard 2A4 є в гарнізонах Сеути та Мелільї, і це “цілком боєздатні танки, які можна було б поставити відразу, але зробити так означало б зняти з охорони два північноафриканські сектори”.

“Так само так само постачання більш сучасних Leopard 2E означало б виснаження бронетанкових частин”, – зазначили у виданні.

Журналісти додали, що ще одна область, в якій Іспанія могла б співпрацювати, — це підготовка українських танкістів та механіків та постачання снарядів до Leopard, “але це було б за рахунок власного армійського запасу, оскільки вона їх не виробляє”.

Читайте також: Визначено тип бойового літака, який, ймовірно, буде переданий Україні – Повітряні сили

Євген Пилипенко

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Він знаходиться в Африці не для того, щоб побачити леопардів
Next post Де почнеться розпад Росії – прогноз експертки — Світ — tsn.ua