Спалення Корану у Стокгольмі є зухвалою російською провокацією – голова Центру оборонних реформ України

“Нахабні російські провокації в Стокгольмі спрямовані як проти інтересів НАТО в цілому, так і проти національних інтересів Туреччини, Швеції та Фінляндії. Такі активні заходи спецслужб РФ – повна зневага до почуттів всього мусульманського світу”, – сказав він.

За словами глави ЦОР, “Росія веде активну підривну діяльність у Швеції, щоб заблокувати їй шлях до угоди про вступ до НАТО”.

“Особи, які організували акцію, безумовно, працюють на російські спецслужби, що навіть не було приховано належним чином. Заявку на проведення акції зі спалення Корану в Стокгольмі Расмусом Палуданом сплатив журналіст і ведучий каналу правої партії “Шведських демократів” Riks Чанг Фрік, який вже кілька років просуває наративи Кремля і, ймовірно, є російським агентом впливу. Чанг Фрік із 2014 року працював на російське пропагандистське видання Russia Today”, – пояснив Данилюк.

Він вважає, що “розпалювання релігійної нетерпимості” повертає за часів, коли КДБ “вандалізувала єврейські цвинтарі у Західній Європі, описуючи їх свастикою”.

“Такі дії РФ не повинні залишитися без відповіді”, – заявив Данилюк.

23 січня президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що Туреччина не підтримає заявку Швеції на вступ до НАТО через акцію в Стокгольмі, під час якої Палудан спалив Коран. Акцію було дозволено владою.

Спалювання Корану у Швеції викликало протести у мусульманських країнах.

контекст:

Швеція та Фінляндія одночасно подали заявки на вступ до НАТО 18 травня 2022 року, після того, як РФ розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

28 із 30 членів НАТО ратифікували вступ Швеції та Фінляндії до Альянсу, заявляв генсек союзу Єнс Столтенберг 20 жовтня. Окрім Туреччини, його не ратифікувала Угорщина.

Туреччина виступала проти членства Швеції та Фінляндії до НАТО ще до подання ними заявки на вступ до Альянсу. Як пояснював 16 травня Ердоган, Туреччина не схвалює заявку, тому що Швеція та Фінляндія “не мають чіткої та недвозначної позиції щодо терористичних організацій”. Такою в Анкарі вважають, зокрема, Робочу партію Курдистану.

Після інциденту у Стокгольмі Фінляндія допустила вступ до НАТО окремо від Швеції, заявив глава МЗС Фінляндії Пекка Хаавісто. За його словами, варіант, за якого заявки Фінляндії та Швеції на членство в НАТО будуть розглянуті без прив’язки один до одного, можливий, якщо “заявка Швеції довго не розглядатиметься”.

Previous post Навчання ЗСУ на танках Abrams може розпочатися через тижні, а не місяці – Білий дім – новини України, Політика
Next post Компанія Baykar безкоштовно передала ЗСУ ще два Bayraktar — tsn.ua