США схвалили продаж Польщі HIMARS, ATACMS та іншої зброї на $10 млрд

У запиті Польщі йшлося про придбання 18 пускових установок високомобільної артилерійської ракетної системи M142 (HIMARS)468 комплектів модулів заряджання пускових установок HIMARS, 45 армійських тактичних ракетних систем ATACMS та іншої техніки.

Також Польща хоче придбати недорогі тренувальні ракети зі зменшеною дальністю польоту, допоміжне обладнання, запчастини та іншу техніку. Також у запиті – навчання персоналу та обладнання, групи забезпечення якості та виїзна група технічної допомоги, інженерно-технічні та матеріально-технічні послуги та інші супутні послуги.

“Запропонований продаж сприятиме досягненню зовнішньополітичних цілей та цілей національної безпеки Сполучених Штатів шляхом посилення безпеки країни-члена НАТО, яка є рушійною силою політичної стабільності та економічного прогресу в Європі”, – наголошується в повідомленні.

Також США вказують, що продаж не змінить основний військовий баланс у регіоні і не вплине на обороноздатність США.

Рішення США прокоментував міністр оборони Польщі Маріуш Блащак. Він оголосив про швидке велике підкріплення польської артилерії. За його словами, більшість куплених установок буде розміщено на польських вантажних машинах.

“Ми також купимо боєприпаси. Ми розпочинаємо переговори про ціну”, – написав він у Twitter.



контекст:

Польща прагнула придбати HIMARS ще до того, як Росія вторглася в Україну, оскільки Варшава здійснює перехід на сучасне західне обладнання в масштабах усієї армії, зазначає Defense News. У травні 2022 року Варшава оголосила, що хоче отримати 500 пускових установок HIMARS для більш ніж 80 батарей. Ці системи будуть вироблятися на заводах у Польщі, і Варшава прагне забезпечити інтеграцію зброї із польською системою управління полем бою.

Вперше Польща придбала системи HIMARS у 2019 році. Тоді в рамках міжурядової угоди міністерство національної оборони Польщі замовило 20 систем залпового вогню HIMARS у американського оборонного підприємства Lockheed Martin.

Previous post що було далі — Цікaвинки — tsn.ua
Next post У Раді назвали два напрямки, де є найбільша загроза нового наступу Росії — tsn.ua