Наслідки землетрусу в Туреччині будуть відчуватися у світі кілька років, у тому числі в Криму – сейсмолог

Більшість Туреччини розташована на Анатолійській плиті, а південний захід Туреччини переходить на Аравійську плиту поруч із Сирією, і між ними існує глибокий тектонічний розлом, пояснив сейсмолог, доктор фізико-математичних наук Дмитро Гринь.

За його словами, Аравійська плита тисне на Анатолійську, і ця енергія накопичується протягом сотень років, у результаті вивільняючись землетрусом. Оскільки в цій зоні землетрусів не було давно, енергії накопичилося багато, що призвело до потужних поштовхів.

Цей землетрус активував інші сейсмічні зони на планеті, де тектонічні плити тиснуть одна на одну, пояснив сейсмолог. Після таких потужних землетрусів сейсмічні хвилі кілька разів обминають Землю, і всі сейсмологічні станції планети, зокрема й в Україні, зафіксували хвилі від землетрусу в Туреччині.

Наслідки можуть відчуватися у Чорноморському регіоні та на Кавказі у наступні два-три роки, сказав Гринь. За його словами, Аравійська плита раніше тиснула на Анатолійську плиту, тобто Туреччину, а тепер вона починає тиснути на Кавказ, а також Крим. На думку експерта, у наступні роки в цьому регіоні можуть статися серії дрібних землетрусів потужністю 4-5 балів, але можуть бути й великі землетруси.

Завдяки Чорному морю сейсмічна активність турецьких землетрусів менше відчувається на території України, але материкова Україна лежить у зоні впливу землетрусів із зони Вранча у Румунії. Найбільші землетруси від зони Вранча були у 1977 та 1986 роках, їх відчували і жителі України, особливо у західних та центральних областях, нагадує ВВС News Україна.

контекст:

6 лютого вночі на південному сході Туреччини та на північному заході Сирії стався потужний землетрус.

Його епіцентр перебував у турецькій провінції Кахраманмараш, магнітуда становила 7,7. Поштовхи також відчувалися у сусідніх країнах – Лівані, Ізраїлі, на Кіпрі, Румунії, Грузії та інших. Вдень 6 лютого стався ще один землетрус магнітудою 7,6. Загалом, за даними турецької агенції з надзвичайних ситуацій, було 648 підземних поштовхів.

За останніми даними, у Туреччині загинуло 8574 особи (таку цифру опублікувало турецьке агентство з надзвичайних ситуацій), у Сирії – близько 2530 осіб.

Previous post У Києві демонтували пам’ятник Чкалову
Next post “Ми всі так хвилювалися”. Відомі деякі деталі зустрічі Зеленського з королем Чарльзом – новини України, Політика