Новий тренд на ринку праці – шукають тих, хто знає ChatGPT, ось які вакансії – новини України, Технології

Всього два місяці знадобилося ChatGPT, щоб подолати планку 100 мільйонів користувачів. Популярність штучного інтелекту впливає процес найму і те, як люди виконують свою роботу.

Liga.Tech розповідає, які вакансії з навичками ChatGPT вже є в Україні, скільки професіоналів таємно використовують його для роботи та як це змінює процес прийому на роботу.

Тільки половина вакансій із ChatGPT – для розробників

Дані різних сайтів для пошуку роботи свідчать, що багато компаній прагнуть наймати людей, які можуть допомогти інтегрувати нові технології в рутинні завдання, пише NBC.

За даними LinkedIn, кількість публікацій, у яких згадується GPT або інші інструменти штучного інтелекту, що створюють письмовий контент за командою, зросла на 51% із 2021 по 2022 рік.

Веб-сайт з працевлаштування Indeed повідомляє, що з лютого 2020-го по лютий 2022 року згадки про “мовну модель”, ще один термін, пов’язаний із системами листа ІІ, у своїх оголошеннях про роботу зросли на 140%.

Український сервіс пошуку роботи Work.ua надав інформацію, що роботодавці почали вказувати знання ChatGPT у своїх оголошеннях. На даний момент публікації релізу на цій платформі розміщено 16 вакансій, де було потрібне володіння ChatGPT.

Також ця вимога зустрічається в українських спеціалізованих телеграм-каналах та на сайтах, де шукають копірайтерів та інших фахівців, які безпосередньо працюють із контентом.

Завдання, пов’язані з використанням штучного інтелекту, стають частиною невеликої, але зростаючої кількості вакансій, які безпосередньо не пов’язані з технічними функціями, говорить головний економіст ZipRecruiter Джулія Поллак.

За її словами, лише половина вакансій, у яких згадується ChatGPT, призначені для інженерів та розробників, пов’язаних із штучним інтелектом, тоді як інша половина спрямована на маркетинг чи створення контенту.

Що пропонують роботодавці в Україні

За даними Work.ua, роботодавці вказують знання ChatGPT у таких категоріях вакансій, як “Маркетинг, реклама, PR”, “IT, комп’ютери, інтернет”, “ЗМІ, видавництво, поліграфія”, “Продажі, закупівля”, “Управління персоналом, HR”.

Найчастіше ChatGPT згадується у вакансіях копірайтерів, де його вимагають нарівні з умінням використовувати Google та Grammarly, щоб перевіряти факти, постійні вирази та словосполучення. У таких випадках зазвичай йдеться про пошуки досвідченого копірайтера, зарплата становить близько 800 доларів.

Якщо ж роботодавець хоче, щоб людина просто перевіряла та публікувала контент, згенерований за допомогою ChatGPT – найчастіше шукають початківців. Їм обіцяють від 10000 до 20000 грн., залежно від обсягу виконаної роботи.

Знання ChatGPT також буде перевагою для тих, хто претендує на посади Poject manager, Community Manager і директор з маркетингу.

Також є вакансії спеціалістам. В одній із компаній шукають Strong Middle Python розробника для back-end інтеграції з ChatGPT та подібними сервісами. Також є запит на SEO-фахівців, які можуть оптимізувати контент із ChatGPT.

70% працівників не зізнаються, що використовують ChatGPT

Якщо роботодавці частіше пишуть про це, працівники поки соромляться згадувати про це в резюме. Незважаючи на це, статистика свідчить, що все більше людей використовують його у своїй повсякденній роботі.

Недавнє опитування Fishbowl підтверджує, що з моменту запуску ChatGPT у листопаді минулого року люди експериментують із ним, щоб полегшити своє робоче навантаження. Як показало дослідження, понад 40% професіоналів використовували його на роботі, а 70% робили це, не повідомляючи свого начальства.

Опитування, яке проводилося з 26 по 30 січня, включало відповіді понад 11 700 співробітників з таких компаній, як Amazon, Google, IBM, JPMorgan, Meta та Twitter.

ChatGPT може допомогти з такими робочими завданнями, як написання електронних листів, планування зустрічей та аналіз даних, хоча є побоювання, що в деяких випадках він може поширювати дезінформацію або сприяти плагіату. Окрім ChatGPT, професіонали по всьому світу користуються й іншими інструментами штучного інтелекту – від оновленої пошукової системи Bing від Microsoft до чату Google Bard, який цього тижня у тестовому режимі почав працювати на території Великобританії та США.

Наймати людей на роботу почне чат-бот

Штучний інтелект впливає як на вимоги до працівників, а й у сам процес найму.

Оскільки кандидати все частіше використовують штучний інтелект для створення резюме і навіть виконання тестового завдання, компанії починають ретельніше перевіряти майбутніх кандидатів.

За даними платформи interviewing.io, претенденти з IT-сфери тепер мають пройти технічну співбесіду на 15 відсотків краще, ніж у 2022 році, щоб отримати роботу. Під час особистої розмови ви повинні переконати потенційних роботодавців, що відповіді ґрунтуються на вашому досвіді та навичках.

У той же час, третина HR-фахівців готова використати мовні моделі штучного інтелекту у своїй роботі. Серед можливих опцій – автоматизація пошуку кандидатів, коли релевантні резюме переглядає та обирає не жива людина, а чат-бот, а також допомога в адаптації та навчанні персоналу.

Читайте також

Ольга Ліцкевич

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Румунський депутат Діана Шошоаке захотіла відібрати частину Україна – МЗС просить запровадити санкції
Next post Як виростити смачні та ароматні помідори у себе вдома / Бульвар Шоубіз