Азербайджан має намір наростити поставки газу до Європи

Азербайджан має намір наростити поставки газу до Європи

Азербайджан збільшив поставки газу в Європу на 40%

Азербайджан почав постачати газ в Європу в кінці 2020 року по Транскадріатичному трубопроводу, який входить до складу ЮГК.

Поставки азербайджанського газу в Європі в 2022 році складатимуть 11,5 млрд кубометрів, що на 40% більше, ніж у 2021 році. Про це в четвер, 22 вересня, заявив міністр енергетики Пярвіз Шахбазов на міжнародній газовій конференції в Румунії.


 


“Це говорить про те, що Південний газовий коридор (ЮГК) працює на максимальній потужності, а також про бесперебойности і стабільність поставок”, – повідомив міністр.


 


За його словами, розширення Південного газового коридору протягом п’яти років є “наступним кроком у забезпеченні енергетичної безпеки” в Європі.


 


“Для удвоення експорту природного газу з Азербайджану – до 20 млрд кубометрів – потрібні інвестиції в збільшення пропускної здатності трубопроводів і в видобуток газу, а також укладання контрактів і реалізацію технічних заходів”, – доповнив він.


 


Шахбазов також звернув увагу на плани Азербайджану з використання відновлюваних джерел енергії та водню в процесі диверсифікації енергопоставок в Європі в довгостроковій перспективі.


 


Поставки азербайджанського газу в Європу по газопроводу TAP (входять в систему ЮГК) споживачам в Італії, Греції та Болгарії почалися 31 грудня 2020 року. Газопровод призначений для транспортування 10 млрд кубометрів на рік природного газу з місцем створення Шах-Деніз в рамках Стадії-2 його розробки в Європі. Пропускна здатність газопроводу дозволяє збільшити його потужність подвійно – до 20 млрд кубометрів на рік.


 

Раніше агентство Bloomberg спрогнозувало, що енергетична криза у Європі триватиме як мінімум до 2025 року. Так підготовка до наступних кількох опалювальних сезонів у Європі може виявитися ще складнішою через відсутність постачання газу з Росії.


 

Запаси газу у ЄС зараз становлять у середньому 86%, це набагато більше за показники попередніх років. А частка російського газу впала до 9% у загальному імпорті Євросоюзу.


Новини от Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Previous post Повітряне командування повідомляє про збиття чотирьох іранських дронів з Ірану
Next post Франція відправить нову слідчу групу для розслідування воєнних злочинів в Ізюмі – голова МЗС

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *