Україна щомісяця втрачає на експорті металу понад 16 млрд грн – ЗМІ

Україна щомісяця втрачає на експорті металу понад 16 млрд грн - ЗМІ

Фото: Метинвест

Щомісячна сума збитків через блокування експорту металу складає $420 млн.

Блокада морських портів призводить до значних втрат експорту в металургії України, йдеться у дослідженні профільного видання.


Україна щомісячно втрачає понад 420 мільйонів доларів через блокування експорту металу через чорноморські порти. Про це йдеться у дослідженні ГМК Центру.


“Блокада морських портів призводить до значних втрат експорту в металургії України: щомісячна сума таких збитків складає $420 млн. Щомісяця Україна не може виробляти та експортувати 1,3 млн т залізної руди, 151 тис. т чавуну, 192 тис. т напівфабрикатів та 218 тис. т готової металопродукції”, – йдеться у дослідженні.


Зараз в Україні продовжують працювати тільки дунайські порти, але вони мають відносно невеликі потужності і не можуть вирішити існуючі логістичні проблеми.


“Українські експортери з металургійної галузі були змушені перенаправити вантажопотоки до морських портів ЄС, зокрема до Румунії, Болгарії, Польщі, Хорватії, Німеччини. У результаті середня відстань у порт відправки для українських експортерів збільшилася вп’ятеро, а вартість доставки до порту призначення зросла у середньому у 3-4 рази”, – йдеться в тексті дослідження.


При цьому, за інформацією авторів, у морських портах ЄС немає вільних потужностей для обробки всіх українських вантажів, тож залізничні вагони стоять у чергах на кордонах України з ЄС.


“Тому зростання виробництва та завантаження українських металургійних підприємств, перезапуск потужностей, що простоюють, зростання експорту можливі лише за умови розблокування українських чорноморських портів”, – вважають у ГМК Центрі.


Нагадаємо, у вересні президент Укрметалургпрому Олександр Каленков заявляв, що українська металургійна галузь стала збитковою через зростання цін на електроенергію, проблеми з логістикою в умовах війни та падіння світових цін на металопродукцію.


ЗМІ на кінець вересня оцінювали падіння місячного експорту української сталіу 77%, або три чверті від довоєнного рівня.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Previous post У Мадриді у посольстві України пролунав вибух, поранено співробітника – ЗМІ
Next post Під Вінницею злочинці розкрадали автомобілі для ЗСУ – фото

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *