Постачання танків зі США та ФРН затримується через проблеми з логістикою – ЗМІ

Танки M-1 Abrams та Leopard М-1 вимагають значного обслуговування та матеріально-технічного забезпечення.


Постачання Україні танків Abrams та Leopard затримується. США та Німеччина не наважуються поставити M-1 Abrams та Leopard частково через проблеми з навчанням та логістикою на полі бою. Про це повідомляє Politico.


Зазначається, що танки посіли перше місце у списку прохань Києва після успіхів на східному фронті та шокуючого краху РФ цього місяця. Це прохання набуло нової актуальності цього тижня після того, як Володимир Путін оголосив про мобілізацію додатково з 300 тисяч військовослужбовців для бойових дій в Україні, що є серйозною ескалацією.


Як заявляють експерти та українські радники, більш сучасні танки M-1 Abrams американського виробництва та танки Leopard німецького виробництва додадуть потужну міць, яка допоможе Україні зайняти та утримати більше території порівняно зі старими радянськими танками, які вони використовують нині.


Однак вищі посадові особи національної безпеки США та Німеччини не наважувалися надати танки через проблеми з навчанням та логістикою.


Як пише видання, танки М-1 є зовсім іншою системою, ніж танки радянської доби, які експлуатуються нині в Україні, і вимагають значного технічного обслуговування та матеріально-технічного забезпечення.


“Отримати Україні не лише танки американського виробництва, а й деталі для їхнього обслуговування – досить складна перешкода”, – сказав один американський чиновник, який, як і інші опитані, говорив на умовах анонімності.


За його словами, не можна давати те, що може зламатись і у них скінчиться бензин, і вони не зможуть їх заправити”.


Як заявив чиновник, для безпосереднього бою краще підходять Leopard, оскільки вони аналогічні танкам, які вже експлуатуються в Україні, і вимагають менше палива, ніж Leopard.


Водночас Німеччина неодноразово відхиляла запит України на танки, а міністр оборони Крістін Ламбрехт нещодавно заявила, що Берлін домовився з партнерами із НАТО не робити таких дій “в односторонньому порядку”.


Як пише Politico, ці дебати щодо танків – остання сутичка через озброєння між Заходом та Україною. На кожному етапі США місяцями вагалися, перш ніж надати певну зброю – спочатку зенітні ракети Стінгер, а потім і високомобільну артилерійську ракетну систему, – побоюючись, що вони стануть червоною лінією, яка може спровокувати РФ на нову ескалацію. Потім вони передавали зброю в міру розвитку війни та зміни потреб на полі бою.


За словами генерал-лейтенанта у відставці Бена Ходжеса (колишнього командувача армії США в Європі), у цьому випадку танки західного зразка забезпечать серйозну модернізацію бронетанкових сил Києва з точки зору дальності, швидкості та управління вогнем, що дозволить українським силам вражати російські цілі на відстані до півтора миль і рухатися до того, як супротивник зможе вистрілити у відповідь.


Він наголосив, що необхідна підготовка та матеріально-технічне забезпечення (дивізія М-1 може споживати до 600 тисяч галонів палива на день) можуть перешкодити пересуванню України.


“Це не орендовані автомобілі, з цим пов’язано багато. По суті, ви додаєте сотні додаткових речей, які потрібно возити з собою. Ви подивіться на танкову роту армії США сьогодні, за нею щодня йдуть тисячі галонів палива”, – заявив Ходжес.


Повідомляється, що країни НАТО постачали Україні радянські танки та бойові машини. Польща цієї весни передала близько 250 танків Т-72. У липні Варшава підписала угоду на суму 1,1 млрд доларів на закупівлю 250 найсучасніших танків Abrams для їхньої заміни.


Як пише видання з посиланням на високопосадовця міністерства оборони, у довгостроковій перспективі США визнають, що може настати день, коли Україні потрібно буде перейти на танки, сумісні з танками союзників з НАТО. Однак поки що найкраще підходять танки радянських часів.


Раніше ЗМІ писали, що США розглядають питання передачі ЗСУ сучасних західних танків.


Нагадаємо, коаліція Німеччини ухвалила рішення не постачати бойові танки Leopard Україні, оскільки “на підготовку українських військових піде багато часу”.



Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet


 

Previous post НБУ не планує змінювати офіційний курс гривні
Next post втрати Росії у повномасштабній війні перевищили 56 тисяч військових

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *