Фізики припускають, що часу може не існувати

Фізики припускають, що часу може не існувати

Фото: pixabay.com

Фізики припускають, що часу може не існувати

Дослідження говорять, що причинність, а не час, є основною характеристикою нашого всесвіту.


 

Фізики вважають, що часу може не бути. Дослідники стверджують, що часу немає місця у нових формулах для об’єднання квантової механіки та теорії відносності. Про це пише SciTechDaily.


 


“Фізика перебуває в кризі. Протягом минулого століття ми пояснювали Всесвіт за допомогою двох надзвичайно успішних теорій: загальної теорії відносності та квантової механіки”, – зазначив автор книги “Поза часом”, фізик з Австралійського католицького університету Сем Барон.


 


За його словами, квантова механіка успішно обґрунтовує роботу в неймовірно крихітному світі частинок та їхньої взаємодії. При цьому загальна теорія відносності описує загальну картину гравітації та руху об’єктів.


 


Дані теорії багато в чому суперечать одна одній. Тому вчені вважають, що їх необхідно замінити на одну спільну.


 


Зокрема, йдеться про теорію “квантової гравітації”, яка має пояснити, як гравітація працює у найменшому масштабі.


 


“Але створити нову теорію квантової гравітації надзвичайно складне завдання. Однією з таких спроб була теорія струн. Вона замінила частинки струнами, що вібрують в 11 вимірах. Проте теорія струн зіткнулася з деякими складнощами. Теорія описує Всесвіт, схожий на наш, але не надає передбачень, які можна було б перевірити в ході експериментів. Таким чином, висунуту теорію неможливо ні підтвердити, ні спростувати”, – додали вчені.


 


Найбільш відомим підходом після цього стала петльова квантова гравітація. Вона говорить, що тканина простору і часу складається з мережі дуже дрібних дискретних фрагментів, тобто “петель”. Однією з найвагоміших особливостей петльової квантової гравітації є скасування часу.


 


“Петлева квантова гравітація не єдина теорія, яка виключає час. Ряд інших підходів також скасовує час як фундаментальні аспект реальності. У теоріях фізики немає жодних столів, стільців і навіть людей, проте ми, як і раніше, знаємо, що все це існує. Ми добре знаємо, що все перераховане складається з фундаментальних частинок, але поняття не маємо, з чого може “складатися” час. Поки ми не зможемо дати чіткого пояснення того, як виникає час, не зрозуміло, чи можемо ми стверджувати, що він існує”, – наголосив автор книги.


 


За його словами, виходячи з цього, час може не існувати в жодній з наявних теорій.


 


Проте теорії залишають недоторканий причинно-наслідковий зв’язок. Тобто, фізика каже, що причинність, а не час, є основною характеристикою нашого всесвіту.


 


“Ми вважаємо, що відкриття того, що час не існує, може не мати великого впливу на наше життя, але зможе вивести фізику в нову еру”, – підсумував автор.


 


 


 


 

Previous post ФРС США рекордно підвищила базову ставку
Next post Вадим Нестеренко: Рейдери переоцінюють свої сили і можливості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *