У Чехії археологи знайшли споруду, давнішу за єгипетські піраміди

У Чехії археологи знайшли споруду, давнішу за єгипетські піраміди

Фото: Institute of Archaeology of the Czech Academy of Sciences

“Хороводи”

Сотні круглих за своєю формою земляних споруд було знайдено по всій території Центральної Європи. Яким було їхнє призначення, досі не з’ясовано.


 

Археологи, що ведуть розкопки неподалік Праги, виявили залишки споруди кам’яного віку, яка є давнішою за Стоунхендж і навіть за єгипетські піраміди. Такі комплекси називаються “хороводами”. Про це повідомляє Live Science.


 


Близько 7 тисяч років тому, в епоху пізнього неоліту, у цій круглій будівлі місцева, можливо, збиралася фермерська громада, хоча яким насправді було її призначення, невідомо.


 


Відомо, що розкопане коло має великі розміри – близько 55 метрів у діаметрі, або приблизно стільки ж, скільки Пізанська вежа має висоти. Ці забудови були частиною культури штрихованої кераміки, що процвітала між 4900 та 4400 роками до н.е.


 


Мирослав Краус, керівник розкопок “хороводів” у районі Віноржа від імені IAP, сказав, що те, що цей об’єкт було виявлено, може дати їм ключ до розгадки того, для чого використовуали цю споруду. Дослідники вперше дізналися про існування “хороводу” у 1980-х роках, коли будівельники прокладали газо- і водопроводи.


 


Також представник Інституту археології Чеської академії наук (IAP) Ярослав Ржидкий розповідає, що люди, які створювали штрихований керамічний посуд, відомі тим, що вони будували храми у чеському регіоні Богемії.


 


Поселення цих осілих землеробів були розташовані на стику території сучасної Польщі, східної частини Німеччини і північної території Чехії та налічували кілька довгих будинків, які заразом становили великі прямокутні будови, що могли вмістити від 20 до 30 осіб.


 


“Хороводами” називають один або кілька широких круглих ровів з кількома щілинами, крізь які можна було увійти і вийти. Найімовірніше, внутрішній простір кожного “хороводу” обкладали дерев’яними стовпами, а щілини закладали земляною сумішшю.


 


 


 

Previous post СБУ повідомила підозру київському блогеру
Next post Воїни ЗСУ показали як розправляються з викинутою на берег ворожою міною

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *