Вчені вперше в історії перелили людині штучну кров

Вчені вперше в історії перелили людині штучну кров

Вчені перелили штучну кров людині

Еритроцити виростили із зразків крові людей. Спочатку з біоматеріалу виділили стволові клітини, а далі – диференціювали їх.


 

Британські вчені вперше в історії перелили людині кров, яку вирощували у лабораторних умовах. Про це повідомляє University of Cambridge.


 


Виготовлені клітини крові були вирощені із стовбурових клітин донорів. Потім еритроцити було перелито добровольцям у рамках рандомізованого контрольованого клінічного випробування RESTORE.


 


Зазначається, що якщо буде доведена безпека й ефективність, вирощені клітини крові можуть згодом зробити прорив у лікуванні людей із захворюваннями крові, такими як серповидно-клітинна анемія та рідкісні групи крові.


 


“Ми сподіваємося, що вирощені у лабораторії еритроцити житимуть довше, ніж ті, які отримують від донорів крові. Якщо наше випробування, перше у світі, пройде успішно, це означатиме, що пацієнтам, які нині потребують регулярних тривалих переливань крові, у майбутньому потрібно буде менше таких процедур, що допоможе змінити їхнє лікування”, – повідомив головний дослідник професор Седрик Геварт.


 


На цей момент дві особи отримали переливання крові з використанням вирощених у лабораторії еритроцитів. Вони перебували під ретельним наглядом, і жодного побічного ефекту не було зареєстровано.


 

Раніше повідомлялося, що канадські вчені з Університету Торонто вперше навчилися змінювати групу крові пацієнтів.


 


 

Previous post Суспільне консервує приміщення Київського телецентру "Олівець"
Next post В уряді назвали регіони, де найскладніша ситуація з електропостачанням

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *