Вчені створили імплант, який допоміг німому чоловіку заговорити

Вчені створили імплант, який допоміг німому чоловіку заговорити

Імплант допоміг німому чоловіку заговорити

Дослідження було проведене на паралізованому чоловіку, який у 20 років переніс інсульт, внаслідок чого втратив спроможність розмовляти.


 

Вчені Каліфорнійського університету створили мозковий імплантат, який допоміг паралізованій людині говорити і друкувати. Чоловік зміг вимовити більш ніж 1 150 слів. Про це повідомляє Nature.


 


Зокрема, експерти використали методи глибинного навчання та мовного моделювання. Вони розробили мовний нейропротез для прямого декодування повноцінних слів у реальному часі з кіркової активності людини з анартрією та паралічем, коли людина намагалася говорити. Цей підхід продемонстрував багатообіцяючу точність і швидкість декодування, але на первинному етапі дослідження основна увага приділялася попередньому словниковому запасу, який становив 50 слів.


 


Пізніше вчені продемонстрували, яким є декодування у режимі реального часу невимовлюваних спроб вимовити кодові слова за фонетизованим 26-буквеним алфавітом. Після навчання учасник виконував орфографічні завдання, під час яких він у режимі реального часу вимовляв речення зі словниковим запасом у 1 152 слова, використовуючи спроби вимовити про себе відповідні складені буквено кодові слова.


 


Одним з недоліків цього підходу є те, що під час написання людина спирається на кодові слова, а не на літери. Хоча використання складених довшими кодових слів покращило нейронне розрізнення, їхнє використання є менш природним. Крім того, результати обмежені  залученням лише одного учасника.


 


Завдяки методам глибинного навчання, а також мовному моделюванню майбутні комунікаційні нейропротези можуть дозволити користувачам з тяжким паралічем та анартрією керувати допоміжними технологіями й особистими пристроями, використовуючи природні спроби невимовлюваного мовлення генерувати уявлені повідомлення.


 

Раніше повідомлялося, що корейські вчені створили голографічний мікроскоп, який дозволяє бачити крізь череп і візуалізувати мозок.


 


 

Previous post Суддя Львов з паспортом РФ хоче поновитися на посаді, ОАСК прийняв його позов до розгляду
Next post Путін підписав указ про захист традиційних цінностей

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *