У Єгипті виявили піраміду невідомої цариці

У Єгипті виявили піраміду невідомої цариці

Фото: Courtesy Zahi Hawass

Піраміда невідомої цариці

Дослідники виявили піраміду, присвячену цариці на ім’я Нейт, але це ім’я раніше не зустрічалося в історичних записах.


 

Поруч із гробницею давньоєгипетського фараона Тутанхамона археологи розкопали піраміду ніколи раніше не відомої цариці, схованку з трунами, муміями й артефактами, а також ряд взаємопов’язаних тунелів. Про це повідомляє Live Science.


 


Відомо, що протягом останніх двох років археологи працювали у Саккарі, археологічній пам’ятці у Гізі, приблизно за 32 кілометри на південь від Каїра. Недавно вони виявили безліч трун і мумій, які можуть належати деяким з найближчих військовиків і радників царя Тутанхамона, а також дослідники зосередили свою увагу на розміщеній неподалік піраміді, що належала Теті, першому царю Шостої династії Єгипту.


 


“Теті поклонялися як богу у часи Нового царства, і тому люди хотіли, аби їх поховали поряд з ним. Однак більшість поховань, відомих у Саккарі раніше, належали або до Старого царства, або до пізнього періоду. Наразі ми знайшли 22 шахти глибиною від 30 до 60 футів, всі з похованнями часів Нового царства”, – розповів єгиптолог Захі Хавасс.


 


У цих шахтах археологи виявили величезний вапняковий саркофаг, а також 300 трун часу Нового царства.


 


Археолог зазначив, що раніше поховання часу Нового царства не були відомі у цьому районі, тож це взагалі унікальна знахідка.


 


Труни мають індивідуальні обличчя, кожне з яких є унікальним, розрізняються чоловічі і жіночі, ще труни прикрашено сценами з Книги мертвих. На кожній труні також написано ім’я померлого і часто зображено чотирьох синів Гора, які охороняли органи померлого. Коли дослідники підняли кришки, то здивовано виявили, що мумії у хорошому стані навіть після стількох століть.


 


“Це свідчить, що муміфікація досягла свого піка у Новому царстві. Деякі труни мають дві кришки, а найгарніша на сьогоднішній день труна має маску жінки, повністю виготовлену з чистого золота”, – додає Хавасс.


 

Раніше повідомлялося, що дослідники з’ясували, що 2000-річна єгипетська мумія, яку раніше вважали вагітною, мала у тазі не плід, а чотири пакунки.


 


 

Previous post Детально про наслідки ударів по енергооб’єктах, «примус до переговорів» і «передислокацію армії РФ»
Next post Кабмін схвалив грант на $4,5 млрд.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *