“Розбиратимемося”. Інтерв’ю нової голови партії Слуга народу

Голова партії Слуга народу з 15 листопада, а в недавньому минулому – успішна бізнесвумен Олена Шуляк отримала під опіку вкрай неспокійне господарство.


Олена Шуляк розповіла Корреспонденту про те, що робитимуть із тими, хто ухиляється від лінії партії, як бути з поки що невиконаною обіцянкою стосовно податку на виведений капітал і яким чином реагуватимуть на негарні вчинки товаришів із партії. Шуляк налаштована рішуче, тому буде їй дуже непросто.


Повний текст інтерв’ю вийшов у №23 Журналу Корреспондент.


Які завдання ви вважаєте ключовими на новій посаді?


– Основне завдання – забезпечити виконання партією тих обіцянок, із якими ми йшли на вибори, – і президент, і депутати. Ми зараз запускаємо процес звітів депутатів місцевих рад, голів громад та інших регіональних органів влади, обраних від Слуги народу, як цього вимагає законодавство. Але саме партія має забезпечити політичний контроль за тим, щоб усі наші обранці у місцевих радах по-справжньому відзвітували перед виборцями. Я збираюся почати проект великий звіт.


На сьогодні передвиборну програму партії виконано наполовину. Низка законопроектів не дійшла навіть до внесення до Верховної Ради. З’їзд уже прийняв вимоги до фракції у парламенті: якнайшвидше розробити та внести законопроекти про жорсткі покарання за корупцію в секторі оборони, про підвищення зарплат працівникам освіти тощо. Я вимагатиму від своєї фракції у парламенті виконання рішень з’їзду. Серед них – пенсійна реформа. Тож сподіваюся, що до Нового року ми проголосуємо за відповідний законопроект у першому читанні, а до закінчення нашої каденції реалізуємо цю ініціативу.


Ми у центрі показуємо приклад, як працювати з парламентською фракцією. За аналогічною моделлю мають почати працювати обласні організації СН із фракціями у місцевих радах. На місцевих виборах також давалися публічні обіцянки, виконання яких необхідно контролювати. Наприкінці листопада я збираю Національну раду громад, куди входять голови усіх обласних організацій. Проводитимемо аудит. За результатами звітності прийматимемо рішення про те, що деякі глави мають вийти на партійні конференції та переобратися.


У яких саме регіонах більше проблем?


– Не хотілося б передчасно говорити про це. Я хочу спочатку отримати всі цифри, поговорити з регіональними лідерами, поїхати подивитися, що відбувається на місцях. Наприклад, у Житомирі чудова взаємодія і нардепів, і обласних депутатів, та представників ОТГ, обраних від партії. А є місцеві організації, де немає комунікації навіть усередині партійних структур. У разі потреби мінятимемо і горе-керівників, і їхні команди. Обласні осередки мають насамперед підвищити ефективність комунікації з нашими виборцями. Рейтинг партії залежить не тільки від вищого керівництва, а й від голів осередків у кожній області та громаді.


Олена Шуляк


Якщо говорити про партійне будівництво, у СН є програма із залучення нових партійців?


– Ми точно не хочемо бути масовою партією, щоби приймати в члени всіх поспіль. Я вважаю, що членами партії мають бути люди з активною громадянською позицією, які готові залучатися до партійних ініціатив. Нині у пріоритеті аудит існуючої партійної структури. У нас не всі народні депутати, котрі хотіли стати членами партії, реалізували це бажання. Зараз розбиратимемося, що їм завадило. Одночасно збираємо інформацію про місцевих депутатів, щоб зрозуміти, до кого необхідно застосувати принцип мандата. Наприклад, є депутати місцевих рад, які обиралися від Слуги народу, але не увійшли до фракції чи не виконують програми партії. Набір нових партійців – це зона відповідальності обласних організацій. Один із показників, за які вони звітуватимуть, – це якраз кількість членів обласного осередку.


Чи входить до завдань, що стоять перед вами, відновлення монобільшості? Останні голосування з принципових питань свідчать, що моноліту особливо немає.


– Її не треба «відновлювати», бо вона нікуди не поділася. І голосування за справді стратегічні ініціативи це щоразу доводить. Хвилюватися не варто, «розпад монобільшості» – це просто маніпуляція. Єдине, що я хочу нагадати своїм колегам: ви зайшли до парламенту від Слуги народу, тож ваш пріоритет – це виконання передвиборчих обіцянок партії.


Що збираєтесь робити з економічною політикою? Адже партія прийшла до влади на гаслах щодо податкової лібералізації.


– Давайте по порядку. На фінальній стадії ухвалення перебуває Дія. City – пільговий спецрежим оподаткування для IT-сфери. З тим, що він ліберальний та привабливий, уже всі згодні. Наприклад, ті ж білоруські айтішники вже розглядають Україну як потенційне місце роботи. Після запуску Дія.City спробуємо стати центром тяжіння для IT-фахівців не лише із ближнього зарубіжжя, а й європейських. Друга історія з лібералізації пов’язана з індустріальними парками, в яких також передбачено режим пільгового оподаткування. І, нарешті, третє – заміна податку на прибуток податком на виведений капітал. Ця обіцянка була у нашій передвиборчій програмі, і її треба виконувати. Я як один із засновників Спілки українських підприємців пам’ятаю, скільки ми витратили часу на те, щоб достукатися до попередньої влади з цього питання. Тому я активізуватиму внутрішньопартійну дискусію, щоб НнВК за нашої каденції було прийнято.


На вашу думку, чи достатньо самостійна парламентська фракція СН щодо формування позиції з тих чи інших питань?


– Фракція Слуги народу не існує у вакуумі сама собою. Усіх депутатів висувала кандидатами партія, неформальним лідером якої президент. Тому фракція не може бути абсолютно незалежною у політичному сенсі ні від партії, ні від президента, ані від своїх виборців. Ми зараз розбудовуємо відносини партії та фракції. Партія має право висувати своїм депутатам політичні вимоги та очікувати на результати. Можна обговорювати деталі, але виконувати передвиборчу програму партії та президента необхідно за замовчуванням. Слуга народу – це одна команда. Якщо є суперечливі моменти, шукаємо консенсус всередині. Публічно ми завжди виступатимемо з єдиною позицією.


Яка позиція партії щодо активної участі низки депутатів СН у МФО Розумна політика?


– Народні депутати можуть входити до будь-яких міжфракційних об’єднань. Їх на сьогоднішній день у Раді понад сто. Щодо Розумної політики, то я поки не розумію її цілей та завдань. Я підозрюю, що це об’єднання створювалося однією людиною під одну людину. На сьогоднішній день не дуже зрозуміло, що збирається в його рамках реалізовувати Дмитро Олександрович. Очевидно, що його участь у МФО – спроба створити собі якесь персональне політичне майбутнє. З іншого боку, також цілком очевидно, що це майбутнє поза партією Слуга народу. Відповідно, вступаючи до МФО, депутати фактично про це заявили. Тому я вважаю, що їм не місце у партії та її керівних органах. Наприклад, з’їзд виключив із політради партії Ольгу Коваль, яка увійшла до цього МФО. У списках кандидатів від нашої партії на наступних виборах ви цих депутатів також не побачите.


Виключати їх із фракції сенсу немає. Адже лише добровільний вихід із фракції передбачає складання повноважень народного депутата-списочника. По-чесному, сценарій має виглядати так: якщо нардеп розуміє, що йому з партією не по дорозі, то він виходить із фракції і складає повноваження. Однак поки що ніхто з МФО Разумкова не висловив такого наміру.


Але я гадаю, що це ненадовго. Прогнозую, що з часом МФО Розумна політика лише втрачатиме членів, принаймні із фракції СН. Процес виходу йтиме в міру розуміння людьми безперспективності такого об’єднання без цілей, завдань та підтримки виборця. Ми почекаємо. Але всі мають чітко розуміти: цих депутатів обрано за списками Слуги народу, тому мають виконувати програму партії та програму президента. І ми від них це вимагатимемо.


Минулого тижня депутати СН заявили про рішення бойкотувати телеканали Україна та Україна 24. З чим це пов’язано і чи застосовуватимуться санкції до порушників бойкоту?


-Спільна заява постала не просто так. Ми ухвалили таке жорстке рішення лише після того, як олігархічна пропаганда перетнула «червоні лінії» і перейшла до прямих образ президента. Ми нікому не погрожуємо санкціями. Але якщо член нашої команди піде в ефір цих каналів після того, як ними порушено всі принципи свободи слова, для нас це означатиме, що він відкидає ті цінності, які лежать в основі і партії, і фракції, і команди загалом. Рішення, як реагувати на такі можливі інциденти, прийматиметься у кожному конкретному випадку.


Коли партія почне жорстко запитувати з депутатів, які допускають неетичні та корупційні дії?


-Я вже говорила про необхідність створення у керівних органах партії дисциплінарної комісії. Наші депутати Ради та місцевих рад, на жаль, не завжди поводяться адекватно. Оскільки за ці дії не передбачено юридичної відповідальності (кримінальної чи адміністративної), виходить, що вони або залишаються повністю безкарними, або до них застосовуються якісь м’які та «беззубі» форми реагування -догана чи засудження.


Свого часу фракція СН у Раді планувала розробити кодекс фракційної етики і навіть створити всередині фракції етичну раду, яка б розбиралася з цими вчинками. На жаль, ці плани поки що так і не реалізовані. Отже, я особисто займуся створенням дисциплінарної комісії з партійців, які мають бездоганну репутацію, яка розглядатиме такі випадки. А за підсумками обговорення ухвалюватимуть рішення аж до виключення з партії чи фракції. Якщо йдеться про місцевого депутата, то застосовуватиме імперативний мандат. Репутація у ХХІ столітті -один із найцінніших активів будь-якої політичної сили. З тими, хто цим нехтує, прощатимемося швидко, однозначно і безжально.

Previous post Мінфін збільшив прогноз щодо боргових виплат
Next post Антитіла разом з Едом Шираном записали пісню про війну в Україні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *