Глава РістонХолдингу: Вдалося вийти з корпоративного конфлікту зміцнілими

Голова агрохолдингу Вадим Нестеренко в інтерв’ю Корреспондент.net розповів про підсумки тривалого корпоративного конфлікту та поділився висновками, які можуть стати корисними іншим бізнесменам у подібній ситуації.


Найбільший на південному сході України аграрний РістонХолдинг повідомив про вихід із корпоративного конфлікту, який тривав майже рік. Голова наглядової ради холдингу Вадим Нестеренко заявляє, що холдинг зміг захистити свої підприємства, не лише не втративши при цьому економічних та партнерських активів, але й отримавши розвиток, що є безперечним успіхом керівництва та колективу холдингу.


– Вадиме Григоровичу, корпоративно-рейдерські спори навколо активів холдингу можна вважати остаточно вичерпаними?


– Корпоративний конфлікт повністю закритий, досягнуто всіх необхідних домовленостей. Усі проблемні питання навколо підприємств холдингу вирішилися так, як ми цього хотіли, у повній відповідності до нашої початкової позиції.


Я завжди говорив і повторюю ще раз: у корпоративному спорі немає мети перемогти чи добити опонента. Є мета – порозумітися і взаємовигідний компроміс. Правда була і є на нашому боці, але у разі затяжної війни великих втрат зазнають обидві сторони конфлікту. Я в даному випадку говорю про іміджеві втрати, про можливі фінансові втрати тощо. Наші опоненти почули мою позицію і зрештою з нею погодилися.


Наголошую, що на останніх етапах цього конфлікту нашу правоту визнали правоохоронні структури, є відповідні рішення судів, є досудове кримінальне розслідування щодо представників другої сторони. Але я продовжував пропонувати мирний компроміс, адже ми не мали мети покарати чи посадити когось за підсумками кримінальної справи. Не відразу, звичайно, але в результаті здоровий глузд і розум взяв гору, мої пропозиції не просто почули, але прийняли.


При цьому всі підприємства РістонХолдингу пройшли цю історію, ні на день не зупиняючи свою роботу, не відмовившись від жодного свого інвестиційного проекту. Що підтвердив щорічний аудит, який проводить наш партнер з 2012 року – міжнародне об’єднання аудиторських та консультаційних компаній BDO зі штаб-квартирою у Бельгії, яке є п’ятим у світі об’єднанням, яке надає послуги в галузі аудиту та консалтингу. На мій погляд, це є головним підсумком конфліктного року – холдинг живе, активно зростає та розвивається, показуючи стійкі фінансово-економічні результати.


– І які результати?


– Ми не тільки не сповільнили свої програми зростання та розвитку, а й навпаки – значно швидше та ефективніше просувалися за цілою низкою напрямків. Сприяла цьому насамперед якість управлінських рішень, застосування найсучасніших технологій агрогосподарства, технологічна та фінансова дисципліна.


У агропідприємств холдингу за підсумками цього року вища врожайність, ніж у середньому у регіоні. І це не випадковість, це результат нашого ставлення до агротехніки та агротехнологій. Адже навіть у розпал корпоративного спору ми знайшли можливість придбання за цей рік понад 20 одиниць нової техніки на загальну суму майже 2,5 мільйона євро. 10 агрогосподарств отримали нові трактори Deutz на 340 к.с., комбайни від CLAAS моделі TUCANO та від Deutz, нові пневматичні зернові сівалки John Deere 1890 з бункером 1910 та Great Plains NTA1007-2-6406 та імпортні дискові. Все це – інвестиції у підвищення врожайності та якість урожаю.


У розпал корпоративного конфлікту в березні цього року ми запустили в експлуатацію третю чергу розширення виробничих потужностей нашого олійноекстракційного заводу Ristone Oil з елеватором на 20 тисяч тонн зберігання. Сьогодні у нас в активній роботі інвестиційний проект подальшого розвитку цього комплексу, вже заплановано 4 чергу будівництва. Адже підприємство показує чудові економічні та фінансові результати, які забезпечують новітні технології, грамотні професіонали та сама багатопрофільна структура холдингу.


У нас у роботі чимало інвестиційних проектів, робота з якими не припинялася весь цей тривожний рік. Ми можемо говорити і про планову заміну поголів’я на наших свинофермах, і про системну реорганізацію нашої м’ясомолочної галузі, також пов’язаної, в тому числі, з оновленням поголів’я. Хороші результати показалв наш зерноводчий напрямок, який не лише позитивно вплинув на врожаї зернових наших агропідприємств, а й дав серйозний прибуток у загальному балансі холдингу.


Ми ще не готові повністю озвучити результати маркетингового року, але ті цифри, які вже є – вкотре наголошують на правильності обраної стратегії розвитку РістонХолдингу. Та й, власне кажучи, до певної міри пояснюють те, чому перемогти нас неможливо в будь-якому корпоративному конфлікті – ми сильні, активні, динамічно розвиваємося і вміємо захищати інтереси партнерів і співробітників, які довірилися нам.


– Чи можете поділитися висновками з конфлікту, які б стали корисними іншим?


– Не знаю, як мої опоненти, але з цієї історії я виніс для себе два важливі висновки. По-перше, на превеликий жаль, у корпоративних конфліктах неминучі іміджеві втрати. Ми всі чудово розуміємо, як сьогодні працює багато фейкових українських ЗМІ, поширюючи в запалі битв неправдиву та наклепницьку інформацію. І те, що всередині країни для нас, на жаль, стало якоюсь “нормою”, оскільки ми знаємо про фактичний стан справ у замовній “журналістиці”, багато іноземних партнерів просто не розуміють і не приймають. Вони, спираючись на свій досвід, не вірять, що засоби масової інформації можуть спокійно публікувати фейки. Доводиться показувати рішення суду з довгим переліком публікацій, які суд визнав наклепом і зобов’язав авторів спростувати цей наклеп. У результаті виходить, що конфлікт локальний, але демонструє Заходу глобальну проблему України – домінування “жовтої” преси. Іноземців це часто ставить у глухий кут, вони цього не розуміють і не приймають. Мені дуже хотілося б, щоб цю серйозну проблему з фейковими ЗМІ та фейковими публікаціями побачили, нарешті, і в Україні. Аби такий наклеп був предметом кримінального покарання і наш інформаційний клімат очистився б від відвертої замовної брехні.


Другий висновок із корпоративного конфлікту, що завершився, набагато більш позитивний. Я побачив результати нашої багаторічної кадрової роботи щодо формування команди фахівців та однодумців холдингу. Ви повинні розуміти, що стосовно наших людей найчастіше висловлювалися відверті погрози, їх лякали і купували, але, незважаючи на весь цей моральний прес, люди поводилися гідно і адекватно, вистояли і зрештою перемогли.


Це, як на мій погляд, одна з найсильніших сторін нашого РістонХолдингу – ми зуміли зібрати, виростити, виховати команду відмінних професіоналів, які дорожать корпоративними інтересами. Особливо це помітно на тлі серйозної кадрової кризи в нашій державній владі, де на серйозні посади приходять люди без знань і належного досвіду. А в менеджменті РістонХолдингу працюють грамотні, перевірені та стимульовані люди, які готові спільно вибудовувати програму антикризи.



Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Previous post Вивчено корабель, що пролежав на дні Середземного моря близько 2200 років
Next post Опубліковано кадри головної сцени Євробачення-2022

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *