У березні експорт металобрухту з України побив історичний рекорд

“У березні головним експортним напрямком українського металобрухту залишалася Польща, невеликі обсяги поставлялися до Словаччини та Литви. При цьому зросло і середньодобове відвантаження до 0,53 тис. тонн на день порівняно з 0,5 тис. тонн у лютому. Тобто темпи зростання експорту не припиняються, незважаючи ні на що”, – цитує UAprom свого інсайдера.

Інше джерело журналістів, також знайоме із ситуацією, додало, що розпочате у березні Державним бюро розслідувань вивчення схем з видачі сертифікату походження EUR.1 на Волинській митниці вплинуло на експорт металобрухту незначно.

“Митники у Рівному та Львові продовжують “закривати очі” на надані експортерами фіктивні документи та видавати сертифікати, що дозволяють експортувати брухт зі сплатою мита у розмірі €3 за тонну замість 180. При цьому серед одержувачів українського металобрухту немає жодного меткомбінату, хоча з бюрократичної точки зору EUR.1 має видаватися під постачання кінцевим споживачам», – розповів він.

контекст:

20 березня Державне бюро розслідувань України повідомило, що протягом 2022–2023 років у результаті схем через Волинську митницю до країн ЄС комерсанти вивезли близько 45 тис. тонн брухту.

У порівнянні з січнем у лютому 2023 року обсяги вивезення брухту зросли вдвічі, писав Telegraf. За інформацією видання, неофіційні розцінки за “дружнє” ставлення митниці до тіньової схеми становлять від $60 із кожної тонни.

Завод “Інтерпайп Сталь” з 16 березня 2023 року призупинив роботу через брак брухту чорних металів, який є основною сировиною для підприємства. Про це писало агентство “Інтерфакс-Україна” з посиланням на прес-реліз компанії.

Previous post Бенфіка Інтер — дивитися онлайн матч — пряма трансляція Ліги чемпіонів 11 квітня
Next post Російський солдат-дезертир в Архангельську підпалив будинок співслужбовця