“Просимо припинити займатися популізмом”. У Генштабі ЗСУ прокоментували дискусії навколо додаткових виплат 30 тис. військовим

Про це 19 квітня заявили в Генштабі ЗСУ у Facebook, комутуючи дискусії у суспільстві щодо додаткових виплат у 30 тис. грн військовим.

“Суспільство обговорює досить чутливе питання, а саме: рішення парламенту повернути додаткову грошову винагороду військовослужбовцям у розмірі 30 тис. грн, – йдеться у повідомленні. – Солдат, який несе службу та захищає країну від агресора, ризикуючи власним життям та здоров’ям, виконує завдання у надскладних” умов, повинен бути високо мотивований.Згадайте, як виглядають Вугледар, Мар’їнка чи Авдіївка [Донецкой области]. Щодня оборона України дається нам дуже високою ціною. Ціною життя та здоров’я наших захисників”.

Як зазначили в Генштабі ЗСУ, 100 тис. грн на місяць “як і раніше збережено захисникам, що воюють безпосередньо на передньому краї”.

“30 тис. виплачуються військовим, які виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть участь у боях з противником, пропорційно до часу виконання, а також тим, хто перебуває на бойовому чергуванні і беруть участь у відображенні повітряних нападів противника, незалежно від району виконання завдання”, – сказано в повідомленні.

Наголошується, що якщо військовослужбовці перебувають поза зоною бойових дій у тилу, то додаткові бойові виплати їм не нараховуються.

Водночас у Генштабі нагадали, що з 1 лютого всім військовослужбовцям було підвищено до 20 100 грн. мінімальний розмір грошового забезпечення.

“Впевнені, що у ЗСУ має діяти справедлива система виплат, яка не створюватиме передумов до соціальної напруги в бойових підрозділах і з повагою ставиться до воїнів, які ризикують власним життям та здоров’ям. Просимо перестати займатися популізмом і сконцентруватися на обороні нашої держави”, – резюмували у Генеральному штабі ЗСУ.



контекст:

Зарплата українських військових складається з двох частин: грошового забезпечення відповідно до звання, посади та вислуги років, а також додаткової винагороди, зазначав Кабмін. Починаючи з 24 лютого 2022 року, українські військові, які не беруть участь безпосередньо в боях, отримували додаткову винагороду у розмірі 30 тис. грн на місяць. Якщо військові беруть участь у бойових діях, то розмір винагороди – до 100 тис. грн.

З 1 лютого 2023 року для військовослужбовців, які перебувають поза зоною бойових дій, скасували додаткову місячну виплату 30 тис. грн, повідомило Міноборони. Рішення ухвалене для “дотримання принципів справедливості стимулювання воїнів сил безпеки та оборони України”, уточнили у відомстві. Мінімальну зарплату при цьому встановили на рівні не нижче 20,1 тис. грн для військових, нацгвардійців та прикордонників у тилу та на рівні 17 тис. грн – для поліції та рятувальників. Премія у 100 тис. грн за участь у контактних боях, за даними головного редактора “Цензор.НЕТ” Юрія Бутусова, залишається.

10 квітня Рада проголосувала за закон, у якому є правка, яка передбачає повернення виплат премій у 30 тис. грн військовослужбовцям, а також поліцейським та рятувальникам. Також ця правка передбачає, що зарплати держчиновників, нардепів, місцевого самоврядування та топ-менеджменту держпідприємств не можуть перевищувати 10 мінімальних зарплат.

Щоб забезпечити повернення виплат по 30 тис. грн., держбюджету України буде потрібно близько 1 трлн грн., розповів 10 квітня нардеп від “Слуги народу” Федір Вениславський. Нардеп від “Голосу” Роман Костенко назвав пошук коштів на забезпечення виплат “завданням із зірочкою” для уряду. Він вважає, що необхідно буде вносити зміни до бюджету.

11 квітня до Ради внесли постанову, яка блокує підписання закону.

Previous post Буданов вручив нагороди спецназівцям СБУ за участь у визволенні острова Зміїний – фото – новини України, Політика
Next post ЗСУ потрібна система виплат, яка не створюватиме соціальної напруги у бойових підрозділах – Генштаб