“Чуттєве питання”. Міністр економіки України обговорила з колегою з Болгарії постачання зерна з України

У відомстві зазначили, що розмова відбулася “з метою обговорення тимчасової заборони на імпорт зерна та продуктів харчування з України, яка вводиться з сьогоднішнього дня” до Болгарії, транзит через яку залишається без обмежень.

“Зберегти та продовжити експорт зерна – це чутливе та важливе питання для України, оскільки це основна стаття доходу до бюджету країни. Наша країна захищається від збройної агресії, і нам як ніколи раніше потрібно зберігати макроекономічну стабільність, забезпечувати фінансами соціальну сферу, військовий та економічний фронт “, – цитує українське Мінекономіки свого керівника.

За її словами, “уряд України має на меті вирішити питання тимчасової заборони на імпорт українського зерна до Болгарії”, і для цього ведеться діалог з Софією “про причини і перспективи позитивного вирішення цієї ситуації для обох країн”.

“Міністр Нікола Стоянов, у свою чергу, висловив солідарність Україні щодо ситуації, в якій країна опинилася у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії. Водночас, за його словами, через імпорт українського зерна та продовольства місцевим сільгоспвиробникам важко реалізувати власну продукцію, та вони зазнають збитків”, – пояснили у Мінекономіки України.

Болгарський міністр підкреслив, що у питанні імпорту “Болгарія чекає на рішення, згідно з яким українська продукція не перевантажуватиме місцевий ринок, а гарантовано експортуватиметься в інші країни”.

Діалог продовжується, зазначили у Міністерстві економіки України.

19 квітня Болгарія запровадила тимчасову заборону імпорту продовольства з України, при цьому зберігається транзит товарів.

контекст:

Вже кілька країн призупинили сухопутний імпорт зерна з України або оголосили про наміри це зробити через побоювання, що ціна, що знизилася в результаті ввезення зерна, нашкодить їх фермерам.

У Польщі фермери скаржилися, що українське зерно осідає у Польщі та не експортується далі, через що різко впали закупівельні ціни на зернові. 15 квітня міністр розвитку та технологій Польщі Вальдемар Буда підписав документи про тимчасову заборону імпорту українського зерна до Польщі до 30 червня.

Угорщина 9 квітня заявила про посилення заходів щодо контролю імпорту зерна, що надходить із України. А 15 квітня міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь заявив, що Угорщина забороняє імпорт сільськогосподарської продукції з України.

16 квітня стало відомо, що Болгарія розглядає питання щодо заборони імпорту українського зерна.

17 квітня про припинення імпорту збіжжя з України оголосила Словаччина.

18 квітня стало відомощо Україна домовилася з урядом Польщі про відновлення транзиту агропродукції за умови, якщо зерно з України супроводжуватиметься конвоєм та контролюватиметься за допомогою GPS-трекерів.

Previous post Виселення УПЦ МП із Лаври. “Якісь люди” зламали ролети, комісія чекає на суд – Ткаченко – новини України, Політика
Next post Підручники в росії переписують — Київ не називають столицею Київської Русі