“Центренерго” вперше почала експортувати електроенергію

Першим закордонним покупцем стала Молдова.

“Експорт дозволить “Центренерго” зменшити залежність від ситуації на вітчизняному ринку електроенергії та отримати доступ до ринків ЄС. Компанія працює над розвитком співпраці з європейським енергетичним сектором, щоб збільшити обсяг експорту електроенергії”, – йдеться у повідомленні.

В інтерв’ю Delo.ua, яке вийшло 27 березня, генеральний директор “Центренерго” Володимир Єгоров заявляв, що в Україні спостерігається стабільне зростання виробництва електроенергії, що створює профіцит та уможливлює експорт.

контекст:

Україна з 11 жовтня 2022 року припинила експорт електроенергії через російський ракетний обстріл енергетичних об’єктів. Масові ракетні обстріли вразили теплову генерацію та електричні підстанції, тому Україна має припинити експорт “для стабілізації власної енергосистеми”, зазначили у Міненерго.

За півроку окупанти випустили по енергетичних об’єктах України понад 1200 ракет і дронів, близько 250 із них потрапили в ціль. Через обстріл в країні вводили тимчасові відключення світла, в окремих випадках вони сягали кількох діб.

12 лютого 2023 року “Укренерго” вперше за часи осінньо-зимових атак Росії на українську енергетичну систему повідомила про відсутність дефіциту потужності.

Наприкінці лютого у Міненерго повідомили, що ситуація в енергосистемі України стабілізувалася та є резервні потужності, які дозволяють відновити експорт української електроенергії до Євросоюзу.

7 квітня міністр енергетики України Герман Галущенко підписав документ щодо відновлення експорту електроенергії в умовах профіциту генеруючої потужності. 10 квітня відбувся перший аукціон.

З 17 квітня Україна розпочала експорт електроенергії до Словаччини та продовжує постачання до Польщі та Молдови, зазначили в “Укренерго”.

Previous post Злив із Пентагону – ВПС США усунули двох командирів Тейшейри – новини України, Політика
Next post Військовий об’єкт, виявлений у Польщі, може бути ракетою «повітря-земля» – ЗМІ