Країни ЄС не мають права самостійно запроваджувати заборони на експорт продукції з України. Це компетенція Брюсселя

Яценюк нагадав, що ще у 2014 році Україна та ЄС підписали Угоду про політичну та економічну асоціацію, створивши так звану повноцінну зону вільної торгівлі. Цей документ підписували тодішній президент Петро Порошенко та Яценюк як прем’єр, угода передбачала економічну, фінансову, промислову інтеграцію України до Європейського союзу.

У рамках цієї угоди у 2022 році Європейський Союз зняв стелю безмитного ввезення аграрної продукції з України.

“Це означає, що практично Україна з погляду аграрного експорту стала членом Європейського союзу. Тому що між країнами – членами Європейського союзу немає мит та обмежень”, – пояснив Яценюк.

Однак, зазначив він, до кінця 2022 року стало зрозумілим, що українська аграрна продукція створює високу конкурентність на європейському ринку, і в результаті “одразу включається аграрне лобі”.

Політик згадав, що подібні ситуації виникали і в Україні: зокрема коли він скоротив дотації з бюджету для аграрного сектору, було організовано акцію “Село гине”.

“Хто здійснив цю акцію? Акцію провели великі холдинги. Тобто яхти, які вони купують, у них не гинуть. Активи, які у них іноземні, у них не гинуть. А дотацію з державного бюджету дай. Ну, це некоректно. Плюс- мінус така сама ситуація, єдине, що без яхт, напевно, відбувається в цих країнах – членах ЄС”, – вважає Яценюк.

При цьому, на його думку, Україна, поставляючи в ЄС аграрну продукцію, має позитивний вплив на ціни, оскільки “чим більша конкуренція на ринку, тим нижча ціна, а чим нижча ціна, тим нижча інфляція в країні”.

Однак, наголосив він, ця ситуація демонструє складнощі, які виникнуть в України на шляху до членства в ЄС, оскільки Україна – це велика аграрна держава, а після її вступу до Євросоюзу українська аграрна продукція продаватиметься на території ЄС без будь-яких торгових бар’єрів. Крім того, Україна зможе претендувати на кошти із фондів Європейського союзу з підтримки аграрного сектору.

Водночас, нагадав Яценюк, країни-партнери не мали приймати таке рішення одноосібно.

“Вони не мають права, жодна країна – член Європейського союзу не має права самостійно приймати рішення щодо запровадження будь-яких обмежень та заборон. Це лише компетенція Брюсселя. Ухвалення таких одноосібних рішень провокує розколи всередині Європейського Союзу і дає нашим ворогам додаткові аргументи, щоб показувати Україну в невигідному світлі.“, – наголосив він.

На думку політика, зараз потрібно терміново вирішити цю проблему у консультаціях з Європейською комісією та східноєвропейськими партнерами України.

“Чому я говорю про вирішення цієї проблеми? Тому що вона вже була зрозуміла минулого року. Її не можна було доводити до такої ситуації. Але якщо її допустили, має бути погоджено рішення всіма про відновлення експорту в обсягах, узгоджених усіма країнами – членами Європейського союзу. та Україною.І забезпечення транзиту.Тому що там є дві складові.Перша – це аграрна продукція, яка продається безпосередньо, наприклад у Польщу.А друга частина – це аграрна продукція, яка через Польщу транзитом йде до третіх країн. Чорне море через росіян”, – підсумував Яценюк.

ВІДЕО

https://www.youtube.com/watch?v=share

Відео: У гостях у Гордона / YouTube

контекст:

Після того, як вивезення українського зерна було ускладнене через російську агресію, альтернативні шляхи експорту до Євросоюзу проходять переважно через Румунію та Польщу. Польські аграрії скаржаться, що це зерно осідає в Польщі і не експортується далі, через що різко впали закупівельні ціни на зернові. Business Insider.

7 квітня Україна та Польща домовилися призупинити експорт зерна з України до Польщі.

15 квітня уряд Польщі заборонив імпорт та транзит української сільськогосподарської продукції до 30 червня. До переліку заборонених продуктів увійшли 18 товарів, серед яких зернові, молоко, яйця, м’ясо, мед та інші.

Слідом за Польщею заборону на імпорт української агропродукції запровадили Угорщина, Словаччина та Болгарія.

У Єврокомісії критикували односторонні дії країн – членів Європейського Союзу щодо торгівлі.

18 квітня стало відомо, що Україна домовилася з урядом Польщі про відновлення транзиту агропродукції за умови, якщо вона супроводжуватиметься конвоєм та контролюватиметься за допомогою GPS-трекерів.

З 19 квітня Румунія встановила контроль на митниці для всіх сільгосптоварів, які надходять із України, повідомляє Digi24. Наразі зразки для визначення якості продукції відповідно до європейського законодавства відбиратимуть на митниці, а не у місці призначення, як це було раніше.

25 квітня “Укрзалізниця” відновила перевезення української сільськогосподарської продукції транзитом через територію Польщі, зупинені з 15 квітня, повідомили у прес-службі перевізника.

Наприкінці квітня Європейська комісія ухвалила запропоновану кількома країнами заборону на ввезення української соняшникової олії.

Previous post Вяльбе заборонила російським спортсменам виступати як нейтральні атлети
Next post Магнітні бурі в квітні – астрометеорологи оприлюднили новий графік