Правління НБУ прийняло рішення зберегти облікову ставку на рівні 25% річних – новини України, Економіка

Національний банк вирішив зберегти облікову ставку на рівні 25% річних. Таке рішення правління банку ухвалило у четвер, 27 квітня.

У НБУ наголошують, що це підтримає ефекти від попередніх заходів НБУ щодо посилення привабливості гривневих активів, дозволить і надалі забезпечувати стійкість валютного ринку та формувати належні передумови для збереження стійкого тренду на зниження інфляції та пом’якшення найбільш обтяжливих валютних обмежень.

Водночас, враховуючи існуючі ризики, високу невизначеність та очікувані суттєві витрати державного бюджету, збереження курсової стійкості на тлі планів щодо валютної лібералізації вимагатиме продовження монетарної політики, спрямованої на забезпечення високої привабливості заощаджень у гривні. З огляду на це Правління НБУ вирішило зберегти облікову ставку на рівні 25%.

У той же час Нацбанк вказує, що покращення макроекономічної ситуації, зокрема стрімке зниження інфляції та накопичення комфортного рівня міжнародних резервів, створює передумови для перегляду прогнозу облікової ставки.

Оновлений макропрогноз передбачає початок циклу зниження облікової ставки у четвертому кварталі 2023 року.

Інфляція

Інфляція стрімко знижується, зокрема завдяки заходам НБУ щодо підтримки курсової стійкості, проте через вплив війни ціновий тиск залишається високим.

Зниження інфляції у річному обчисленні значною мірою спричинене високою базою порівняння минулого року, а також посилено теплою для зими погодою. А тиск на виробничі витрати бізнесу зберігається, у тому числі через складнощі з веденням діяльності та налаштуванням логістичних ланцюгів в умовах війни.

У НБУ зазначають, що інфляція знижуватиметься й надалі, зокрема через здешевлення енергоносіїв на світових ринках, стриманий внутрішній попит, а також вплив монетарної політики. НБУ переглянув прогноз інфляції на 2023 рік – з 18,7% до 14,8% . Ослаблення цінового тиску в наступні роки насамперед сприятиме зменшенню ризиків безпеки, яке є основним припущенням прогнозу НБУ.

У таких умовах прогнозується покращення інфляційних очікувань, а також нарощування пропозиції товарів завдяки відновленню оптимальних логістичних шляхів та виробничих потужностей. Враховуючи це, НБУ очікує, що інфляція знизиться 2024 року до 9,6%, а 2025 року – до 6%.

Економіка

Економіка вже цього року повернеться до зростанняякий прискориться у наступні роки на тлі закладеного у прогнозі зниження ризиків безпеки.

Враховуючи швидке відновлення енергетичної системи, а також м’яку фіскальну політикупрогноз економічного зростання у 2023 році покращено з 0,3% до 2,0%.

Зниження ризиків безпеки з наступного року, яке допускається у базовому сценарії прогнозу НБУ, сприятиме прискоренню економічного зростання – до 4,3% у 2024 році та до 6,4% у 2025 році.

“Деокупація територій та повноцінне відкриття чорноморських портів дозволять поступово збільшити промислове виробництво та наростити врожаї. Крім того, очікується розширення внутрішнього попиту завдяки поверненню частини вимушених мігрантів”, – зазначають у НБУ.

НБУ зберіг ставку на рівні 25%: інфляція знижується, а економіка повертається до зростання

Наталія Софієнко

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Андрій Воронін та його дружина відпочивають в Італії, в соцмережах обурилися – фото
Next post Росії не вистачить сил для контролю над окупованими територіями