ЗМІ заявили, що ГУР закуповує деякі продукти вдвічі дешевше, ніж Міноборони. У міністерстві відреагували

Розслідувачі посилаються на закупівельні ціни ГУР, опубліковані на Prozorro з 24 квітня, та ціни у вже виправлених контрактах Міноборони.

Наприклад, у ГУР купили мінтай по 69 грн/кг, тоді як у міністерстві – по 120 грн/кг, йдеться у матеріалі.

“Рис – це взагалі знущання. У гурівців він навіть дешевший за роздрібні ціни магазинів – 26 грн за кіло. А у Міноборони – від 59 грн. Морква – по 12 грн для ГУР – це ще більша катастрофа для Міноборони, у якого найдешевша морква – по 28 грн”, – йдеться у матеріалі.


Скріншот: nashigroshi.org

Скріншот: nashigroshi.org


“Буде дуже цікаво дізнатися, чому відомство [Алексея] Резнікова купувало та купує під час вторгнення черевики з високими берцями типу В. ГУР купило їх по 2044 грн”, – додали розслідувачі.

У Міноборони прокоментували розслідування. У прес-службі відомства у Facebook заявилищо журналісти порівнюютькатегорично не тотожні речі”, мовляв, журналісти взяли для порівняння звіти про закупівлю продуктів харчування окремої частини ГУР МО за місцем постійної дислокації у Києві. В той же час для ЗСУ закуповують продукти комплексно за каталогом, пояснили у Міноборони. Там додали, що у цінах вже враховано логістику, у тому числі доставку до районів бойових дій.

Послуга з організації харчування – по суті це формат “їжа “ходить” за військовослужбовцем”. Ціна послуги з організації харчування одного військовослужбовця становить від 137,04 до 144,06 грн. на добу», – йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що особовий склад ГУР під час бойових завдань харчується за тим же принципом, що й усі бійці ЗСУ – за договорами, укладеними Міноборони.

“Міністерство оборони продовжує пошук рішень, спрямованих на забезпечення прозорих процедур закупівель та ефективних моделей організації харчування Збройних сил України”, – йдеться у повідомленні.



контекст:

21 січня видання DT.UA повідомило, що відповідно до угоди Міноборони від 23 грудня 2022 року міністерство закуповує продукти для українських військовослужбовців у два-три рази дорожче, ніж вони коштують у київських супермаркетах.

ТОВ “Актив компані”, про контракт з яким йшлося у статті, 22 січня виступило з офіційною позицією щодо скандалу у ЗМІ. Керівництво компанії стверджує, що порівняння цін на окрему одиницю товару в супермаркеті з вартістю в контракті є неправильним і маніпулятивним і що розголошення деталей контрактів ставить під загрозу безпечну роботу для постачання армії.

Міністерство оборони також опублікувало свою позицію. У відомстві вважають, що інформація про закупівлю поширюється “з ознаками умисних маніпуляцій” і вводить в оману.

Пізніше у Міноборони заявили, що сталася “звичайна технічна помилка”. Міністр оборони Резніков додав, що документ, опублікований у ЗМІ, “ще не існує” і “ні копійки по ньому не витрачено”.

Рєзніков після скандалу навколо закупівель Міноборони пообіцяв, що українське оборонне відомство поверне громадський контроль над частиною закупівель та анонсував перезавантаження антикорупційного управління Міноборони.

Верховна Рада 24 лютого ухвалила закон про запровадження прозорості в оборонних закупівлях.

З 23 квітня в системі Prozorro стало доступним відображення інформації про незбройні оборонні закупівлі.

Previous post Приватний японський космічний корабель, ймовірно, провалив історичну спробу посадки на Місяць
Next post Олімпіада-2024. Від атлетів з Росії та Білорусі не вимагатимуть засудження війни – L’Equipe – новини України, Світ