ЄС ще на рік продовжить режим припинення імпортного мита на український експорт – новини України, Економіка

Комітет Європарламенту з міжнародної торгівлі схвалив пропозицію Єврокомісії продовжити ще на один рік режим припинення імпортного мита на український експорт. Про це повідомляється на сайті Європарламенту.

Планується, що за продовження безмитного режиму проголосують усі депутати Європарламенту на пленарному засіданні 8-11 травня, і його схвалить Рада ЄС, після чого рішення буде опубліковано в Офіційному журналі ЄС і набуде чинності наступного дня після публікації.

Зупинення мит поширюється на фрукти та овочі, щодо яких до військового вторгнення Росії діяла “система вхідних цін” (мінімальний ціновий поріг, вище якого 15 видів імпортних свіжих фруктів та овочів мають продаватися до ЄС). А також на сільськогосподарську продукцію, на яку поширювалися тарифні квоти.

Експортні українські промислові товари оподатковуються нульовим митом з 1 січня 2023 року відповідно до Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, тому вони не включені до нової пропозиції щодо продовження нульових мит.

“Я рішуче підтримую відновлення заходів щодо лібералізації торгівлі, які наразі допомагають забезпечити стабільність торгівлі України в умовах жорстокої війни, розв’язаної Росією. Ці заходи мають вирішальне значення для зміцнення стійкості України. Майбутнє України – у Європейському Союзі”, – прокоментувала авторка пропозиції про продовженні режиму нульових мит, постійний доповідач Єврокомісії з України Сандра Калнієте.

За інформацією Європейської бізнес-асоціації, скасування імпортних мит Євросоюзом минулого року стало одним із трьох найбільш значущих чинників позитивного впливу на український інвестклімат у військовому 2022 році.

Україна є 15 найбільшим торговим партнером ЄС, на неї припадає близько 1,2% від загального обсягу торгівлі ЄС.

Роман Бриль

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Чемпіонка світу з веслування ледь не постраждала під час обстрілів Умані
Next post Президент Бразилії заявив, що не передав Україні боєприпаси, тому що це «означало б вступ у війну»