Влітку в українській енергосистемі може виникнути дефіцит потужності

Кудрицький нагадав, що дефіцит електроенергії є сезонним явищем. При цьому в Україні протягом сезону весни та літа спостерігається надлишок потужності.

“Тоді Україна здатна експортувати електроенергію, а восени-взимку – дефіцит. А ось цього року через пошкодження наших електростанцій ми можемо бачити дефіцит і влітку”, – зазначив голова правління енергокомпанії.

Він повідомив, що ліквідація наслідків російських обстрілів продовжується, зауваживши, що ремонтна кампанія весни-літа 2023 року буде “однією з найскладніших”.

“На це впливають масштабні руйнування, які зазнала енергосистема взимку, і те, що в окупації залишається кілька великих електростанцій”, – пояснив Кудрицький.

Потужності електростанцій, які тимчасово не підконтрольні Україні, за його словами, не вистачало взимку і зараз не вистачає.

Щоб підтримувати баланс енергосистеми в період ремонтів, в Україні активуватимуть усі наявні генеруючі потужності.

Кудрицький уточнив, що літній дефіцит буде компенсуватися збільшенням потужності на теплових електростанціях. Також можливо, що замість експорту електроенергії, який зараз здійснюється і можливий в умовах профіциту потужності, буде активовано імпорт для покриття споживання.

контекст:

За півроку з вересня 2022-го окупанти випустили по енергетичних об’єктах України понад 1200 ракет і дронів, близько 250 із них потрапили в ціль. Через обстріл в країні вводили тимчасові відключення світла, в окремих випадках вони сягали кількох діб. Масові ракетні обстріли вразили теплову генерацію та електричні підстанції, Україна зазнавала дефіциту потужності і весь осінньо-зимовий період намагалася стабілізувати енергосистему.

12 лютого 2023 року “Укренерго” вперше за часи осінньо-зимових атак Росії на українську енергетичну систему повідомила про відсутність дефіциту потужності.

Наприкінці лютого у Міненерго повідомили, що ситуація в енергосистемі України стабілізувалася та є резервні потужності, які дозволяють відновити експорт української електроенергії до Євросоюзу. З 17 квітня Україна розпочала експорт електроенергії до Словаччини та продовжує постачання до Польщі та Молдови, зазначили в “Укренерго”.

Previous post Олександр Усик вистрілив із міномету на Донбасі, відео
Next post Ув’язнена в Криму Данилович досі не отримала обіцяне лікування, ще один в’язень потребує операції – Лубінець