Україна та Молдова домовилися про спрощення режиму залізничного транзиту вантажів під час перетину кордону

Нові умови полегшують контрольні процедури залізничного транзиту вантажів з пунктом відправлення та пунктом призначення, а також коли пункт відправлення або пункт призначення знаходиться на території третьої держави, зокрема Румунії.

Це дозволить вантажам проїжджати без зупинки територією України між пунктами пропуску “Фрікацей – Етулія” та “Рені – Джурджулешти”, що збільшить обсяг вантажних перевезень на цьому напрямі, вважають у міністерстві.

“Це важливі зміни для подальшого розвитку всього Дунайського портового кластера. Разом з тим, ми концентруємо зусилля на розвитку інфраструктури в морських портах Ізмаїл та Рені для розширення номенклатури вантажів. Минулого року нам вдалося перевезти понад 16 млн тонн вантажів. Це втричі більше ніж у довоєнний період. Цього року ми плануємо й надалі нарощувати обсяги перевезень через річку Дунай”, – цитує Мінреінтеграції віце-прем’єр-міністра з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова.



контекст:

10 листопада 2022 року Європейський парламент затвердив угоду, прийняту Євросоюзом, Україною та Молдовою у відповідь на збої у транспортному секторі, спричинені вторгненням Росії до України. Відповідно до нього, українські, молдавські та європейські перевізники взаємно перетинатимуть території без необхідності одержання відповідних дозволів.

Previous post Мирон Маркевич відреагував на критику суддівства з боку Юрія Вернидуба
Next post В ISW оцінили можливість РФ витримати затяжну війну