Зростання економіки США сповільнилося до 1,1% за підсумками першого кварталу 2023 року – Економіка

Зростання економіки США сповільнилося у річному обчисленні до 1,1% за підсумками першого кварталу 2023 року. Про це повідомляє ВВС із посиланням на офіційні дані американського міністерства торгівлі.

У попередньому кварталі зростання ВВП склало 2,6%. Загалом економіка США зростає три квартали поспіль.

Основна причина уповільнення економічного зростання на початку року – найбільше з часів пандемії скорочення інвестицій на 7,3% американських компаній через підвищення вартості запозичень.

Зростання споживчих витрат (на 3,7% у річному обчисленні) залишається найважливішим чинником, що підтримує економічне зростання США.

Більшість опитаних ВПС аналітиків прогнозують, що ще цього року економіка США увійде до рецесії. На можливість такого сценарію вказує уповільнення активності ринку праці.

Останні тижні були відмічені оголошеннями про скорочення робочих місць у багатьох великих компаніях, включаючи консалтингову компанію Deloitte, автовиробника GM, рітейлера Gap та технологічного гіганта Meta.

“Уповільнення ВВП нині стримується в основному споживачами, але зростання споживчих витрат, схоже, втратило імпульс останніми місяцями. Ми прогнозуємо, що економіка США скотиться в рецесію у другій половині року, яка, як ми очікуємо, буде помірною”, – прокоментував ВВС економіст Wells Fargo Джей Брайсон.

Роман Бриль

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Страти росіянами полонених ЗСУ. Офісу генпрокурора відомо про 73 умисні вбивства – новини України, Політика
Next post Монаха УПЦ (МП) із Почаївської лаври підозрюють у підтримці збройної агресії Росії – прокуратура